-
Hormonbehandling – hva er viktig å tenke på og er det trygt?
– Det viktigste med hormonbehandling er at det må vurderes individuelt ut ifra hvilken type gynkreft man har. Utgangspunktet for enhver hormonbehandling er at man snakker om hvilke plager man har og hvordan man kan bedre plagene ved hjelp av hormoner, sier Astrid H Liavaag, overlege PhD og forsker ved gynekologisk avdeling på Sørlandet Sykehus i Arendal.
-
Hjelp fra sidelinjen
– Det er ikke så lett å lete etter noe man ikke vet finnes. Vi trenger at sykehusansatte selger oss inn, sier Charlotte Westergren Knudsen som er likeperson for pårørende.
-
Sexologer må ha NACS-godkjenning
I Norge er ikke sexolog en beskyttet tittel, ergo kan hvem som helst kalle seg sexolog. Desto viktigere at behandler har autorisasjon fra den nordiske sexologiforeningen mener Randi Gjessing, spesialist i sexologisk rådgivning ved kreftseksjonen på Bærum sykehus.
-
Supplere med Gardasil 9 i etterkant av Cervarix?
Det har vært mange mediesaker i det siste i forbindelse med valg av HPV-vaksine, blant annet har foreldre fortalt om vaksinering av egne barn med Gardasil 9 isteden for Cervarix, som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet. Vi har snakket med landets fremste ekspert på HPV, Sveinung Wergeland Sørbye, om hva usikre foreldre kan gjøre.
-
Ny medisinordning skal sikre raskere tilgang på medisiner
Nå innfører helseminister Jan Christian Vestre en ny ordning der pasienter kan få dekket behandling selv om Beslutningsforum har sagt nei. – I likhet med Kreftforeningen gleder vi oss over denne nyheten, sier Siri Berg, leder i Gynkreftforeningen.
-
Charlotte fikk ikke behandlingen hun hadde krav på
I 2019 fortalte Charlotte Einarsen Landaas fra Bodø legen på Nordlandssykehuset at hun i lang tid hadde hatt uregelmessige blødninger, men det ble ikke tatt celleprøve. To år senere døde Charlotte av livmorhalskreft, 26 år gammel. Nå har Statsforvalteren og NPE konkludert med at sykehuset gjorde grove feil.
-
Nå må myndighetene velge rett vaksine!
I høst lyses HPV-vaksinen ut på anbud. – Nå må Norge skru opp tempoet på arbeidet med å utrydde livmorhalskreft. I dette arbeidet spiller valg av vaksine en kritisk rolle, og vi er helt klart nødt til å få et bytte til Gardasil9, sier Siri Berg, leder i Gynkreftforeningen.
-
Ja til ny behandling for livmorhalskreft
Medisinen Libtaya fikk denne uken grønt lys av Beslutningsforum. – Denne godkjenningen gir oss flere behandlingsmuligheter for pasienter med tilbakefall av livmorhalskreft eller livmorhalskreft med spredning, sier Erik Rokkones, overlege og leder av Kreftkirurgisk avdeling ved Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus.
-
Quintet – spesialister på seksuell helse
Vi samarbeider med Quintet som er spesialister på hjelpemidler innen seksuell helse, smertelindring og inkontinens.
-
Ekspertpanelet behandlet flest gynkreftsaker i fjor
Årsrapporten til Ekspertpanelet for 2023 viser at panelet ga råd i totalt 138 saker, som var en nedgang fra året før. Gynekologisk kreft var den største diagnosegruppen, med 29 saker.
-
Ledelsen ved Haukeland håper kirurger vil returnere
- Gynkreftforeningen håper det blir satt sammen en ny ledelse ved Kvinneklinikken, og at kompetansen blir gjenoppbygd, sier leder Siri Berg.
-
Følger situasjonen på Haukeland
Gynkreftforeningen hadde onsdag et møte med administrerende direktør Eivind Hansen i Helse Bergen, og fikk her en orientering om de planlagte tiltakene for å sikre et forsvarlig tilbud til gynkreftpasienter ved Haukeland.