-
Fikk livmorkreft som 21-åring
Livmorkreft endret fremtiden for Tonje Becher Bjerkelund da hun ble rammet som 21-åring.
-
Ragnhild ble rammet av sarkom i underlivet
Ragnhild Tombre Bjørnebekk (73) regnes som en av de fremste voldsforskerne i landet. Hun har klart å være en stor kapasitet på jobb, til tross for en over 30 år lang og tøff sykdomshistorie. Hun ble angrepet av sarkom i livmoren, og fikk beskjed om at 90 prosent ikke lever etter ett år.
-
BRCA: Forebygger med operasjon
– Når jeg får fjernet brystene også – ja da har jeg gjort det jeg kan for å bli en gammel dame! I april fjernet Elin M. Borgersen, 52 år og bærer av BRCA2, eggstokker og eggleder, og i sommer starter hun prosessen med å fjerne brystene.
-
BRCA: Mange store valg
– Det er så vanskelig når man står midt oppe i det. Tenker at jeg skal føle mer på takknemlighet når jeg er kommet meg gjennom alt, forteller Elin Bergseth, 36 år, firebarnsmor og bærer av BRCA2.
-
Vi er alle seksuelle!
– Jeg følte at jeg ble frarøvet min egen seksualitet, sier Gunhild Næss om måten hun ble møtt på etter operasjonen i 2013 der eggstokker og livmor ble fjernet.
-
Feiltolkning av celleprøver
Personlig svikt av de som tolker celleprøver og undersøkelser er årsak til at minst 66 kvinner har utviklet livmorhalskreft siden 2014 konkluderer Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Gynkreftforeningen oppfordrer kvinner til å oppsøke lege dersom man har symptomer selv om man har tatt celleprøve.
-
Ensomt å leve med en sjelden sykdom
– Et skritt på veien til et bedre liv, er å ikke føle seg så alene, mener Tone Nikolaisen. Hun har selv kjent på kroppen hvor ensomt det er å leve med svært sjeldne og tabubelagte diagnoser.
-
Støtte til tenna på stell
Å ta vare på tennene er bokstavelig talt livsviktig når man skal i gang med cellegift. Sykehustannlege Helena O. Haugbo gir råd.
-
Oda lever med bukhinnekreft
Oda Fossum (34) fikk konstatert bukhinnekreft i 2014 ved en tilfeldighet. Hun fikk beskjed om at hun hadde to år igjen å leve.
-
Unødvendig at livet blir snudd på hodet
Med dagens helsetilbud er livmorhalskreft en sykdom det burde være mulig å unngå, mener Beate. Hun sliter med følgene av at hun ikke gikk til underlivsundersøkelse på syv år.
-
Konisering – en mental belastning
Konisering er et lite kirurgisk inngrep – med et stort vell av følelser på slep. Inger Helen Nyhus møtte lite forståelse for den psykiske belastningen hun opplevde.
-
5 kjappe om trening og cellegift
«Pusterommet» er et lavterskel trenings- og aktivitetssenter som for øyeblikket finnes ved femten norske kreftsykehus. Her jobber det personale som vet hva man bør tenke på i forhold til egen form og helse, når man skal i gang med cellegiftbehandling.