-
Satsning på kvinnehelse ble det gjennomgående temaet under vår debatt
Hva skal til for å etablere et tverrfaglig landsdekkende tilbud for dem som sliter med skader etter kreftbehandling? Under vår kunnskapsdag om gynkreft 17.januar inviterte vi til debatt rundt dette temaet.
-
Lise hadde eggstokkreft med spredning – kjente ingenting
Da Lise Dean (62 år) ble diagnostisert med eggstokkreft hadde kreften spredd seg til lever, urinblære, milt, blindtarm, og tykk-og tynntarm. – Det er utrolig skummelt at jeg hadde kreft med så stor spredning uten at jeg kjente på noen smerter.
-
Fører Marens engasjement videre
16. juni i år døde Maren Walvik Johnsen, datteren til Ann-Karin Gjertsen, av livmorhalskreft. Før hun døde rakk Maren å bli landskjent da hun i TV2s program «Bak fasaden» sto frem og fortalte om sin feiltolkede celleprøve. Marens engasjement har gjort Ann-Karin stolt, og nå vil hun ta noe av datterens engasjement videre for Gynkreftforeningen gjennom å engasjere seg som likeperson.
-
Lang saksbehandling kan forsinke innføring av immunterapi for livmorkreft
8.desember ble immunterapien Jemperli EU-godkjent for en gruppe livmorkreftpasienter. Nå kan kravet om full metodevurdering føre til at medisinen ikke blir tilgjengelig for norske pasienter før i 2025.
-
Vi oppretter Spleis for å sikre klinisk forskning på gynkreft
Når regjeringen svikter må vi ta saken i egne hender! Nå ser vi ingen annen utvei enn å opprette en Spleis for å sikre videre satsning på kliniske gynkreftstudier i Norge. Det mangler 5 millioner kroner for å opprettholde Nasjonalt kompetansetjeneste for gynekologisk kreft, hvor over 500 kvinner har deltatt i studier siden 2018.
-
Spørsmål om HPV, HPV-vaksine eller livmorhalsprøve?
Denne uken arrangerte vi webinar om HPV, vaksine og livmorhalsprøve, og spørsmålene var mange. Vi har fått hjelp av en av Norges fremste eksperter på HPV, Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi, UNN, til å svare på en del av de spørsmålene som kom inn i etterkant. Opptaket fra webinaret er også tilgjengelig for de som ikke fikk dette med seg.
-
Forskningstildeling til studie på de alvorligste formene for livmorhalskreft
Forskere ved gynekologisk kreftforskningsgruppe ved Universitetet i Bergen har fått 8 millioner kroner i forskningstildeling fra Kreftforeningen. – I dette prosjektet skal vi kartlegge nye behandlingsstrategier for pasienter som har de mest alvorlige formene for livmorhalskreft, forteller Mari Kyllesø Halle, som er leder for prosjektet.
-
Kjenner du etter?
Gynekologisk kreft har ofte få eller vage symptomer, særlig tidlig forløpet. Vi har laget en kort undersøkelse for å lære mer om hvor mange kvinner som kjenner på, eller har kjent på endringer i underlivet, og om de har oppsøkt fastlege eller gynekolog. Ta undersøkelsen vår - den tar kun 1 minutt.
-
Flere lovende gynkreft-nyheter fra ESMO
I oktober ble den europeiske kreftkongressen, ESMO, arrangert i Madrid. Det ble presentert flere lovende studier på livmorhals-, livmor- og eggstokkreft.
-
I samme båt
– For å være likeperson må man ha de sosiale antennene på plass, mener Janniche Jensen Kolbergsrud.
-
Tibialisstimulering for tarmplager
Gynkreftrammede har ofte tarmplager etter strålingen de har vært utsatt for. Et helt spesielt stimulatorredskap som kan bedre tilstanden betraktelig, har gått under radaren for mange.
-
Venter spent på forskningsnytt fra ESMO
Til uken presenteres resultater fra flere spennende fase 3-studier på livmorhals-, eggstokk- og livmorkreft på den europeiske kreftkongressen ESMO.