
Gunhild Næss er utdannet sexologisk rådgiver, og har selv hatt eggstokkreft.
Gunhild Næss er vår nye sexolog, og hun svarer deg på spørsmål knyttet til sex og samliv i forbindelse med gynekologisk kreft.
Det kan være du lurer på noe som handler om sex, seksuell dysfunksjon, lystproblematikk, orgasmeproblemer eller smerter ved samleie.
Still spørsmål
Her kan du sende inn spørsmål til sexologen. Alle svar som gis vil være på generelt grunnlag og kan ikke erstatte undersøkelse hos lege/konsultasjon hos sexolog.
"*" obligatorisk felt
Spørsmål og svar
All kreft og kreftbehandling kan påvirke seksuallivet, men noen kreftformer mer enn andre. For kvinner har eggstokk- og livmorkreft høy forekomst av seksuelle problemer/ dysfunksjoner.
Seksuell dysfunksjon kan være det som hindrer et individ i å delta i seksuell aktivitet på den måten vedkommende ønsker.
De vanligste dysfunksjonene etter fjerning av eggstokker og livmor kan være symptomer på overgangsalder (hetetokter, søvnvansker, depresjon), redusert sexlyst, redusert lubrikasjon (våthet i skjeden), vaginal atrofi (tynnere skjedevegg), stenose (kortere og mindre skjede), smerter ved samleie, nerveskader med redusert sensibilitet (nerveskader i bekkenet), orgasmeproblemer og infertilitet (barnløshet).
Det er derimot viktig å understreke at ikke alle som gjennomgår kirurgi og behandlingen på eggstokker og livmor vil oppleve alle dysfunksjonene som er listet opp her, eller i utpreget grad. Det er også viktig å understreke at det finnes løsninger på de fleste problemer og mulighet for å finne nye veier. Jeg anbefaler å oppsøke fastlege eller sexolog hvis du opplever at noen av dysfunksjonene over har negativ effekt på kvaliteten på ditt liv. Det finnes råd!
Hvis du på grunn av østrogensensitiv kreft mottar antihormonell behandling kan man, spesielt dersom man er premenopausal kvinne, forvente seg de typiske overgangsalder-plagene. Hetetokter, nattesvette, tørre og såre slimhinner, redusert sexlyst, nedsatt energi/ tretthet, søvnvansker og humørsvingninger kan ha negative konsekvenser for sexlivet.
Det rapporteres også om endret kroppsbilde og selvbilde som følge av overgangsalderplagene, noe som også kan ha negative konsekvenser på seksuallivet.
Kort oppsummert kan sexlysten svekkes av hormonelle endringer, og det kan være nyttig, når man ikke «tåler» østrogen, å be fastlegen om å skrive ut testosterontilskudd i stedet. Testosteron er også et kjønnshormon som kvinner produserer i eggstokkene og kan, i denne situasjonen, gi økt sexlyst, seksuelle fantasier og drømmer.
Det finnes mange produkter på markedet som skal forhindre ubehag på grunn av tørrhet i skjeden.
Ofte er tap av østrogen hovedårsak til tørr skjede, og også den mest effektive behandlingen. Produkter som kan bedre såre og tørre slimhinner i skjeden kan derfor være lokale østrogenkremer, vaginale østrogentabletter, hudplaster med østrogen eller systemiske svelgetabletter.
Derimot er det flere som har østrogensensitiv kreft, og derfor ikke «tåler» østrogenpreparater. Til de dette gjelder, anbefales østrogenfrie vaginale kremer, vagitorier, gel og å ikke vaske underlivet for ofte eller med sterke såper. Et godt og langt forspill og rikelig bruk av glidekrem, er også anbefalt i forbindelse med samleie.
I senere tid er det også blitt tatt i bruk laserbehandling mot vaginal atrofi (tørrhet), som visstnok skal være en smertefri behandling som skal gi slimhinneforbedring i skjeden.
Hvilke produkter og behandlinger som passer best til deg bør tas i samarbeid med fastlege og/eller ved å prøve seg litt frem.
– Så fint at du tok kontakt, det er klart jeg har råd til deg. Hva som angår diareens opphav og behandling av den, må du nok fortsette å ta med legen din. Hvis jeg forstår deg riktig er analinkontinens en problemstilling du opplever? Det jeg da kan råde deg å gjøre, er å trene opp bekkenbunnen din.
Det er ofte ikke store inngrepet som skal til for at bekkenbunnen blir litt «slapp». Bekkenbunnen består av 3 lag med muskler, som danner gulvet i kroppen din. Den holder liksom organene oppe, og urin og avføring inne. Urinrør, skjede og endetarm går gjennom disse muskellagene. Det som skjer dersom bekkenbunnen blir litt slapp er at du fort kan skvette litt, både urin og avføring (inkontinens). Trener du dem derimot opp igjen, er sannsynligheten større for at du ikke må løpe like fort på toalettet og frykte søl på veien dit.
For å stramme bekkenbunn må du gjøre knipeøvelser. Siden du ikke egentlig kan se denne muskelgruppen, kan det noen ganger være litt vanskelig å få kontakt med den. For å finne ut om du kniper riktig, kan du neste gang du skal tisse; kutte strålen en gang eller to. Da er det bekkenbunnen som kutter strålen og du har funnet riktig muskel. Det er denne knipingen du må gjøre, flere ganger daglig.
Mange kjøper også de såkalte vaginakulene for å trene opp bekkenbunnen. Disse får du kjøpt på Kondomeriet (rabatt gjennom Gynkreftforeningen) eller andre lignende butikker.
Dette kan du også få hjelp til hos en fysioterapeut. Se da gjerne etter en med kompetanse innen bekkenbunn/ dysfunksjoner i bekkenbunn. Jeg håper og tror at en bedre trent bekkenbunn også vil gi deg litt mer avslapning i forhold til frykt for lekkasje. Og som en ekstra motivasjon vil det nok gjøre sexlivet ditt bedre også.
– Det er ikke rart at sexlysten har dalt litt etter et slikt inngrep. Det kan være flere grunner til dette.
Eggstokkene er kvinners hovedprodusent av kjønnshormonene østrogen og testosteron. Når en eller begge fjernes, er det ikke unaturlig at sexlysten også daler litt.
Testosteron er det arketypiske mannlige kjønnshormon (som kvinner også produserer i mindre grad enn menn) og er kjent for sine gode effekter på blant annet sexlysten. Dette hormonet kan legen din skrive ut resept på, og du kan få testosteron supplement. Dette kan komme i flere varianter, og du må snakke med legen din om hvilket som passer for deg.
En annen «lystdreper» er ofte frykt og tankekjør i forbindelse med sykdommen og behandlingen. Det er en forutsetning at hodet er på riktig sted i en seksuell situasjon. Få personer får veldig lyst på sex eller annen seksuell aktivitet, når de tenker på sykdom, behandling, vondter ol.
Medisiner og behandlingen kan også ha negative seksuelle bivirkninger. Det kan derfor være nyttig for deg å sjekke ut bivirkningene på medisinene du tar. Kanskje er det da mulig å bytte til et preparat som ikke har lysnedsettende bivirkninger. Spør legen din om dette.
Når det kommer til nedsatt sensibilitet anbefaler jeg deg også å snakke med legen din. Det kan være nyttig for deg å anskaffe et seksualtekniske hjelpemiddel (refundert gjennom NAV) som legen din kan søke om. Disse seksualtekniske hjelpemidlene er blant annet valgt du fordi de gir ekstra stimulering ved nedsatt sensibilitet. (Les gjerne mer om dem på Quintet.no eller alere.com)
Det kan også være nyttig å snakke nærmere med en sexolog om problematikken du opplever.