All kreft og kreftbehandling kan påvirke seksuallivet, men noen kreftformer mer enn andre. For kvinner har eggstokk- og livmorkreft høy forekomst av seksuelle problemer/ dysfunksjoner.

Seksuell dysfunksjon kan være det som hindrer et individ i å delta i seksuell aktivitet på den måten vedkommende ønsker.

De vanligste dysfunksjonene etter fjerning av eggstokker og livmor kan være symptomer på overgangsalder (hetetokter, søvnvansker, depresjon), redusert sexlyst, redusert lubrikasjon (våthet i skjeden), vaginal atrofi (tynnere skjedevegg), stenose (kortere og mindre skjede), smerter ved samleie, nerveskader med redusert sensibilitet (nerveskader i bekkenet), orgasmeproblemer og infertilitet (barnløshet).

Det er derimot viktig å understreke at ikke alle som gjennomgår kirurgi og behandlingen på eggstokker og livmor vil oppleve alle dysfunksjonene som er listet opp her, eller i utpreget grad. Det er også viktig å understreke at det finnes løsninger på de fleste problemer og mulighet for å finne nye veier. Jeg anbefaler å oppsøke fastlege eller sexolog hvis du opplever at noen av dysfunksjonene over har negativ effekt på kvaliteten på ditt liv. Det finnes råd!