– Det er ikke rart at sexlysten har dalt litt etter et slikt inngrep. Det kan være flere grunner til dette.

Eggstokkene er kvinners hovedprodusent av kjønnshormonene østrogen og testosteron. Når en eller begge fjernes, er det ikke unaturlig at sexlysten også daler litt.
Testosteron er det arketypiske mannlige kjønnshormon (som kvinner også produserer i mindre grad enn menn) og er kjent for sine gode effekter på blant annet sexlysten. Dette hormonet kan legen din skrive ut resept på, og du kan få testosteron supplement. Dette kan komme i flere varianter, og du må snakke med legen din om hvilket som passer for deg.

En annen «lystdreper» er ofte frykt og tankekjør i forbindelse med sykdommen og behandlingen. Det er en forutsetning at hodet er på riktig sted i en seksuell situasjon. Få personer får veldig lyst på sex eller annen seksuell aktivitet, når de tenker på sykdom, behandling, vondter ol.
Medisiner og behandlingen kan også ha negative seksuelle bivirkninger. Det kan derfor være nyttig for deg å sjekke ut bivirkningene på medisinene du tar. Kanskje er det da mulig å bytte til et preparat som ikke har lysnedsettende bivirkninger. Spør legen din om dette.

Når det kommer til nedsatt sensibilitet anbefaler jeg deg også å snakke med legen din. Det kan være nyttig for deg å anskaffe et seksualtekniske hjelpemiddel (refundert gjennom NAV) som legen din kan søke om. Disse seksualtekniske hjelpemidlene er blant annet valgt fordi de gir ekstra stimulering ved nedsatt sensibilitet. (Les gjerne mer om dem på Quintet.no eller alere.com)

Det kan også være nyttig å snakke nærmere med en sexolog om problematikken du opplever.