• Først av alt vil jeg anbefale deg å besøke en autorisert sexolog. Gjerne ved ditt sykehus, evt sjekk ut www.finnensexolog.no. Dette er lavterskel tilbud og du trenger ikke henvisning fra legen din. Ring selv.Det kan være nyttig for deg å prate med noen om endret kroppsbilde, selvbilde, selvtillit osv. Snakke om den sorgen du kanskje føler på ifm endret seksualitet og forvaltningen av denne. Det å oppleve god seksuell helse, handler om glede og mestring av egen seksualitet. Føler man ikke dette, må man i første omgang snakke om det. Mange som har gjennomgått stråling i underlivet kjenner på nedsatt sensibilitet samt tørre og såre slimhinner i skjeden. Noen kvinner har derfor god nytte av sterkere stimuli til kjønnsorganet. En god vibrator er da nyttig. Den kan rekvireres kostnadsfritt av din fastlege via Nav. Sjekk ut her om det er et seksualteknisk hjelpemiddel du tror kan være bra for deg. https://quintet.no/vaare-fagomraader/hjelpemidler-for-seksuallivet/orgastisk-dysfunksjon/ 
  Vibrerende hjelpemidler (vibratorer) kan bidra med å skape økt celleaktivitet når det anvendes på vev.
   
 • Dilatering av skjeden er også viktig ettersom stråling kan føre til at skjeden er mindre elastisk og sammenvoksning kan oppstå.
  Tørre og såre slimhinner i skjeden kan også avhjelpes med hormontabletter, vagitorier eller spesielle glidekremer. Hormontabletter må legen din skrive ut, ikke alle kreftpasienter kan få dette. Hormonfrie preparater kan man derimot kjøpe reseptfritt på apoteket. Repadina, Replens, Remisoft og Vivag er eksempler på noen.
   

 • Spør din behandler om du kan få testosteronbehandling. Testosteron er et androgent kjønnshormon som kvinner også produserer, i liten dose. Fordelen med en boost av dette hormonet er at den tilfører styrke, kåthet, lyst osv. Noen opplever god effekt av et slikt legemiddel, andre ikke noe særlig.
   

 • Av glidekremer kan du sjekke ut Quintet. https://quintet.no/produkt/hydra-vannbasert-glidemiddel-60ml/
  Du kan også kontakte Kondomeriet som har et stort utvalg glidekremer og mye kunnskap om dette. Dette er en prøve- og smakssak. Noen liker vannbasert, andre silikonbaserte glidekremer. Andre igjen foretrekker hybrider. Det finnes også glidekremer med pirrende effekt, kjølende eller varmende effekt. Prøv deg litt fram.
  https://www.kondomeriet.no/tilbehor/kondomeriets-orgasmekrem-50-ml/?perform=startpage
  Det er også viktig å kjapt komme i gang med øvelser som for eksempel bekkenbunnstrening etter strålebehandling. Dette kan bidra til reparasjon av stråleskadet vev i underlivet ved å øke blodgjennomstrømning til området. Fysioterapeut med kompetanse på bekkenområdet kan hjelpe med opptrening.