Still spørsmål
Har du spørsmål som kan relateres til kreftsykdom i underlivet, en allerede konstatert gynkreftdiagnose eller senvirkninger av behandlingen, kan du her stille spørsmål til forsker og overlege ved Oslo Universitetssykehus, Olesya Solheim. Alle svar som gis vil være på generelt grunnlag og kan ikke erstatte undersøkelse hos lege.
Alle spørsmål og svar som brukes på nettsiden anonymiseres. Vi anbefaler at du ikke oppgir personopplysninger i spørsmålsfeltet.
Har du unormale blødninger, utflod eller diffuse smerter i underliv eller mage som ikke går over skal du be om en gynekologisk undersøkelse. Undersøkelsen vil kunne avkrefte eller bekrefte din mistanke om at noe ikke er som det skal være. Det kan være et godartede problem, forstadier til kreft eller påvisning av kreft.
Den gynekologiske undersøkelsen må være grundig. Legen skal se på de ytre kjønnsorganene og sjekke at det ikke er tegn til infeksjon eller sår eller noe annet unormalt i skjedeåpningen. Så skal legen inn i skjeden med et spekel (et instrument for å åpne skjeden slik at legen kan se inn i skjeden med sitt eget øye). Her skal legen se på skjedeveggen, og legen skal ta celleprøve fra livmorhalsen. Det er viktig å se etter infeksjoner som for eksempel skyldes HPV-virus som kan gi økt sjanse for celleforandringer. Ved en grundig undersøkelse skal legen også kjenne på livmoren ved å gå inn med ene hånden i skjeden og den andre hånden på magen. Legen skal også kjenne på eggstokkene ved å føle ut til sidene på livmoren.
På den måten kan en eventuell finne og behandle forandringer tidlig.
Er det mistanke om kreft er det viktig at legen sender vevsprøver, celleprøve eller blodprøve fort av gårde til undersøkelse og at legen sier til laboratoriet at det er viktig å få raskt svar.
En henvisning til gynekolog enten privat eller til sykehuset, skal da gjøres umiddelbart slik at du skal slippe å vente for lenge på videre utredning og behandling.
Utvidet prøvetakning med spesialinstrumenter og ultralyd og eventuelt spesielle røntgenundersøkelser og blodprøver for videre vurdering og behandling.
Ja, det finnes mye bedre behandling for alle typer underlivskreft nå enn før, og jo tidligere vi får startet behandling, desto bedre.
Det er svært sjelden at 25 åringer får livmorhalskreft. Derfor begynner ikke «screening» av unge kvinner (innkalling til celleprøve hvert 3 år) før ved 25 års alder. Imidlertid ser vi at flere unge får infeksjoner med HPV-virus ( human papiloma viruset) som kan gi celleforandringer senere. Derfor ønsker vi å vaksinere alle 12 årige jenter mot dette viruset.
En kvinne som har gjennomgått både ytre og indre strålebehandling 30 år gammel trenger vanligvis hormoner for å ha det bra og for å forhindre beinskjørhet. Ble eggstokkene skjermet under strålebehandlingen er det mulig at de er i bra funksjon likevel. Hormonprøver uten 1 måned bruk av hormoner (FSH og LH) vil kunne vise dette, men det kan bli ubehagelige overgangsplager uten og ikke så greit å leve med. Du kan ha egg i eggstokkene som fortsatt fungerer men problemet er livmoren som er bestrålt. Jeg tror dessverre derfor at en graviditet vil være umulig. Jeg synes du skal ringe gynekologen som behandlet deg og få en samtale om hvordan og hvor mye bestrålingen du fikk og konsekvensene av den. Det er individuell behandling av denne sykdommen i din alder.
Første kontroll er etter ca 4-6 uker hos operatør. Deretter kontroll hos den samme eller evt. en annen hver 3 måned i 1 år, hvert halvår nest år og senere årlig i noen år litt avhengig av hvilket sykehus du sogner til
Det blir en sårflate på mormunnen etter den lille operasjonen hvor det danner seg arrvev som må få ro til å gro. Du skal derfor helst ikke ha karbad, svømmebassengsbad eller sex på 1 måned.
Celleforandringene forklarer ikke aborten du hadde. Flertallet av alle spontanaborter skyldes utviklingsfeil hos fosteret
Jeg skjønner du er spent på svar som kommer ca 10-14 dager etter utskrapning dersom ikke legen har sendt det som hasteprøve. CITO eller hasteprøve får vi svar på innen 3 dager
Takk for viktig spørsmål. Smerter i underlivet som ikke går over skal selv om fastlegen ikke finner noe henvises videre til gynekolog enten privat eller på sykehuspoliklinikken for nøyere undersøkelse inkludert ultralyd.
Jeg tror ikke du har kreft i skjeden, og skjeden kan ofte kjennes litt knudrete innover når vi kjenner med fingeren. Fordi du har hatt kjønnsvorter tidligere som er forårsaket av virus som kan komme igjen mange år senere synes jeg du skal gå til fastlegen din som kan undersøke om det er kommet noe tilbake eller om utfloden som sikkert er helt ufarlig men plagsom kan behandles.
Uregelmessig mens i ung alder kan skyldes cyster på eggstokken på grunn av forsinket eggløsning, men helst en hormonell forstyrrelse. Vanligvis er det ikke vedvarende, men forbigående.Uansett alder skal du ha en undersøkelse hos fastlege eller gynekolog og det skal eventuelt tas hormonprøver og ultralyd av underlivet.
En” liten klump” kan bare være en liten talgkjertel, kjønnsvorte , tegn på en betennelse eller noe annet. Ta kontakt med fastlegen din som kan undersøke deg og gi deg råd om behandling
Du har hatt omfattende og tøff behandling og det er dessverre en del som får plager som ikke går over uten at det trenger å være tegn på tilbakefall. Du har sikkert vært til kontroll hos gynekolog og fått henvisning til lymfødembehandling hos spesialfysioterapeut tidligere. Når det gjelder trykket over blæra og smertene i skambenet som har tilkommet ,skal disse undersøkes med MR av bekkenet og CT lille bekken for å se at det ikke er tilkommet beinskjørhet i beinsubstansen og evt. økning av lymfeknutene i bekkenet. Kikkertundersøkelse i blæra for å utelukke kronisk reaktiv betennelse etter strålebehandlingen kan også være aktuelt.
Du bør få en kontrolltime hos din gynekolog som vil kunne hjelpe deg videre med dine plager uansett hva som er årsaken
Takk for viktig spørsmål.
Det er riktig at det i prosedyrene står at vi skal kontrolleres årlig etter 5 år til studier som pågår nå og ny veileder sier noe annet.
Det er også avhengig av type og utbredelse av kreften.
Se nettside i Oncolex og vis den når du ber om time.
http://www.oncolex.no/no/GYN/Diagnoser/Livmorhals/Prosedyrekatalog/OPPFOLGING?lg=procedureGroup
Etter at du har tatt en bit av livmortappen på grunn av celleforangringer skulle du egentlig få brev om svar på vevsprøven , evt. ha en kontroll etter 3 mnd med celleprøve og så årlig i tre år for så å gå inn i det vanlige opplegget med prøver hvert 3 år igjen.
Ta kontakt med din fastlege som sikkert har fått svar fra sykehuset og lag en plan.
Det er ikke lett å kontrollere dette selv så ikke la være å gå til kontroll.
Det kan bare være eggløsningscyster som smerter når de er forstørret før eggløsning.
Likevel kan også disse vokse seg så store at de kan dreie på seg å gi smerter. De er jo ikke farlige men vonde.
Vedvarer smerter over en menstruasjon er det derfor viktig å få tatt en gynekologisk ultralyd hos en privatpraktiserende gynekolog eller henvises av fastlegen til en gynekologisk poliklinikk på sykehus.
Gentest ble før bare tilbudt de som hadde fått bryst eller eggstokkreft eller hadde to nære slektninger med sykdommen før 60 år.
Det er nå endret slik at en med en nær slektning kan bli tilbudt gentest. Jeg synes derfor du kan bli henvist til vurdering ved genetisk institutt så vil de si om de etter en skriftlig kartlegging eventuelt samtale med deg vurdere risiko opp mot nødvendighet for å ta prøven.
De som har HPV( virus) type 16, 18, 31og 33 utvikler lettere celleforandringer igjen og må derfor følges opp oftere enn de uten.
Vevsprøver før og evt. ved conisering undersøkes av spesialist på dette( patolog) som avgjør om celleforandringer fortsatt er det eller har utviklet seg til kreft.
Ad 1: Activelle er den medisinen som vanligvis har best effekt på overgangsplager etter gynekologisk kreftbehandling så det er flott du er satt på det til du går i overgangsalder ca 50-52 år. Det kan også hende du trenger tilskudd av androgener( Testogel f.eks), men Activelle dekker ditt behov for progesteron og østrogener.
Ad 2: Etter stråling kan man få litt sammenvoksninger i bekkenet og mot tarm, men ikke så mye at det evt. skal være for vanskelig å operere i dette området senere.
Smerter i underlivet kan ha mange årsaker.
Når det gjelder ytre kjønnslepper er smertene avhengig av alder , enten hormonelle faktorer eller lokale infeksjoner med sopp eller Gardnerella som er tilstede i området til vanlig men som av og til øker i tilstedeværelse. Hormonmangel kommer oftes i forbindelse med overgangsalder.
Likevel kan det også skyldes seksuelt overførte sykdommer som herpes, condylomer( HPV-virus) eller chlamydia.
Du bør derfor bestille time hos din fastlege som kan avklare dette.
Det er vanligvis ikke farlig, men skal sees på og eventuelt behandles
Svaret baserer seg på den kunnskapen vi har i dag. Mer forskning trenges for å gi mer eksakt svar.
En teori er at det er flere HPV virustyper vi ikke har kartlagt ennå som kan ha betydning for utvikling av livmorhalskreft.
Kvinner kan bli smittet flere ganger og en prøve en gang er derfor kanskje ikke nok. Ubeskyttet sex dvs. uten kondom ved partnerbytte kan gi ny risiko.
Nedsatt immunforsvar lokalt i skjeden, men også generelt som f. eks ved stor belastning i livet generelt.
Røyking nedsetter det lokale immunforsvaret på mormunnen
Livmorhalskreft går igjen i noen familier. Kanskje er det et gen vi ikke har funnet ennå som kan være en del av årsaken?
Lenger er vi ikke kommet for å løse gåten, men vaksinering av unge jenter og kanskje senere gutter sammen med celleprøver håper vi nesten skal utrydd denne sykdommen i framtiden. Finland har kommet veldig langt med det.
Blødningsforstyrrelser kan ha flere årsaker, og trenger ikke være farlige. I din alder er det vanligvis en hormonell forstyrrelse som er årsaken. Nå vet jeg ikke om du bruker p-piller, men det gjør du sannsynligvis siden du har fast partner. Hvis du gjør det kan det å bytte p-pille være fornuftig. I første omgang ville jeg ha fått time hos fastlegen til en sjekk med gynekologisk undersøkelse og som eventuelt vil henvise deg videre til gynekolog hvis det er nødvendig.
Jeg vil si at 8 uker etter hysterektomi ikke er lang tid etter operasjonen. Ofte sier man at det tar minimum 3 kanskje 6 mnd før man er fullt restituert etter en underlivsoperasjon. Det du opplever i operasjonsområdet nå vil altså fortsatt kunne endre seg med tiden. Det vil si at ditt sexliv trolig vil kunne bli «nesten» som før.
Når det er sagt vil jeg si at orgasme opplevelsen er en sammensatt følelse, og at den rent fysiske opplevelsen av at livmoren trekker seg sammen trolig er en veldig liten del av selve orgasmeopplevelsen. Hovedopplevelsen er for de fleste lokalisert til direkte stimulering av nerver i kjønnsområdet (spesielt klitoris og skjeden) som aktiverer områder i hjernen som igjen medfører en frisetting av hormonlignende stoffer i blodet som påvirker kjønnsområdet. Disse områdene lar seg også påvirke uten direkte fysisk berøring, bare ved hjelp av tanker og følelser. For at du skal få et godt sexliv er det derfor viktig at du ikke bekymrer deg unødig for at noe er ødelagt eller har gått «galt» etter operasjonen, det er det, ut fra det du skriver, ingen grunn til å tro.
Skjeden er ikke et sterilt organ. Det vil si at det alltid vil være bakterier der. Hvis du har illeluktende utflod kan det bety at du har fått endret bakteriefloraen din. Jeg vil anbefale deg å kontakte legen din for en vurdering. Han eller hun vil kunne si om du trenger behandling for at bakteriefloraen skal normaliseres og man vil også kunne se om sårflaten etter koniseringen er tilhelet som normalt. Trolig vil du da få resept på en antibiotikakur.
– Jeg synes at du får ta en undersøkelse hos gynekolog om to uker som planlagt. Jeg finner ingen grunn til bekymring, celleforandringer og tegn til HPV virus er ganske vanlig for kvinner på din alder. Prøvene er tatt og du skal til undersøkelse hos en spesialist snart!
– Du bør bestille time hos gynekolog snarest! Jeg vet ikke hvor lenge siden du har tatt celleprøve, men få det undersøkt.
– Jeg kan berolige deg, det er meget lite sannsynlig at celleforandringer utvikler seg til kreft på seks måneder. Allikevel vil jeg ikke anbefale å planlegge graviditet nå, du bør først få avklaring på celleforandringene, ta kontroll om seks måneder og først etter at legene dine finner ingen grunn til ytterlige utredning, kan du prøve å bli gravid.
– Man kan utvikle HPV-relatert celleforandringer på nytt. Det er lite sannsynlig at de utvikler seg til kreft igjen, men du må kontrollere det hos din gynekolog.
– I enkelte tilfeller ja, dersom man ser en simpel vanncyste på ultralyd.
– Jeg synes du bør ta den tarmundersøkelsen!
– Det kan være flere årsaker til håravfall. Du bør kontakte fastlegen din for å vurdere det. Håravfallet pleier å stabilisere seg etter hvert. Man kan anbefale enkelte tiltak for å gjøre det mindre synlig, som for eksempel å farge håret mørkere.
– Celleforandringer hos deg er borte nå, det er ingen indikasjon for å få tatt prøver før etter seks måneder etter konisering. Hvis du har andre plager i underlivet bør du bestille time hos gynekolog for å få det undersøkt.
Ikke vær stresset!
– Du får vente på biopsi, men polypper i livmor forekommer ganske ofte. Det viktigste er at de blir fjernet og kontrollert. Jeg synes ikke at du skal være bekymret.
– Dette er helt ufarlig, etter koniseringen dannes det et sårskorpe som løsner 7-10 dager etter inngrepet. Utfloden vedvarer i et par dager og forsvinner.
– Man kan utvikle HPV-relatert celleforandringer på nytt. Det er lite sannsynlig at de utvikler seg til kreft igjen, men du må kontrollere det hos din gynekolog.
– CT undersøkelse er bedre for å avkrefte eggstokkreft.
– Jeg antar at man har utført vanlig gynekologisk undersøkelse med ultralyd og fant ingenting galt med eggstokkene. Hvis du føler deg ukomfortabelt med å vente eller er usikker på utredningen bør du få time hos din behandlende lege for å få avklaring.
– Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med din fastlege for å få vurdert urologisk årsak til dine plager, dersom gynekologen din ikke finner en annen forklaring, og man ikke har noen funn på patologi i gynekologiske organer. MR vil eventuelt vise cyster i eggstokker, og kan påvise endometriose-forandringer i bekkenet.
– Det er ikke uvanlig å bli mindre mobil etter operasjon og gå opp i vekt. Du kan revurdere dietten ettersom du ikke klarer å bevege deg mer, eventuelt få råd fra din fastlege og be om kostholdsveiledning.
– Det er forståelig at du er bekymret. Men celleforandringene hos deg er fjernet og man skal kontrollere det videre. Hvis du allikevel har ubehag i underlivet bestill time hos din gynekolog bare for å få sjekke det.
– Jeg anbefaler at du blir henvist til ernæringsfysiolog for å diskutere det via din fastlege.
– Du trenger ikke å være engstelig, det er mange kinner som har cyster på livmorhalsen. Disse heter ovuli naboti cyster og er helt ufarlige.
– Det er trygt for deg å bruke Vagifem, den virker kun lokalt og øker ikke risiko for tilbakefall.
– Det er ikke uvanlig å få lymfeødem etter operasjon i bekken når man fjerner lymfeknuter. Ødemet kan bli mer uttalt etter fysisk aktivitet. Det er ikke farlig, det kan ta litt tid før dette ordner seg. Hvis du føler at plagene ikke bedrer seg over tid bør du kontakte din lege for vurdering av fysioterapi med lymfedrenasje.
- Trisekvens har ingen innvirkning på celledelingen, du kan trygt bruke det.
- Det kan du, jeg ser ingen pronblem med det men spør gynekologen som skal gjøre det for sikkerhetsskyld.
- Det kan du, stikkpillene virker lokalt uten å påvirke kroppen generelt.
- Symptomer som du beskriver kan forekomme etter konisering og årsaken er at livmorhalsen blir for kort. Allikevel anbefaler jeg at du kontakter din gynekolog for å forsikre deg at det er det som er årsaken til plagene dine.
- Ved mistanke om kreftutvikling henvises pasientene til vurdering hos gynekologer som driver med kreft behandling, siden du ikke ble henvist til en slik vurdering antar jeg at man mistenker ikke kreft hos deg.
- Det er ikke uvanlig å merke endringer etter at spiralen ble satt inn, allikevel siden du beskriver smerter i magen vil jeg anbefale å bestille time hos gynekolog for å forsikre at alt er i orden.
- Dette er ikke normalt, du må kontakte din gynekolog snarest for re-åpning av livmorkanalen, mensblod må ikke samles i livmor.
- Det finnes flere typer HPV som vaksinen ikke beskytter mot, derfor kan man teste positivt for HPV igjen.
– Du bør snakke med din gynekolog om det. Jeg vil si at det er meget lite sannsynlig at du klarer å bære fram barnet etter stråling for livmorhalskreft, jeg har ikke sett eneste pasient som klarte det.