Fjerning av vaktpostlymfeknuter med robot-kirurgi gir bedre resultater for kvinner med livmorkreft
Ved å benytte robotassistert vaktpostlymfeknute-teknikk, som går ut på å evaluere den første lymfeknuten kreften kan spre seg til, får pasientene et mye mer skånskomt inngrep og kostandene blir redusert ved sykehusene. På ESGO, den europeiske gynekologikreftkongressen, presenterte gynekolog og doktorgradskandidat Pernille Bjerre Trent resultater fra Sensor-studien der hun har sammenlignet denne metoden med mer tradisjonell kirurgi.
Bjerre trent har analysert data fra 829 kvinner som var diagnostisert med livmorkreft med middels til høy risiko for spredning, og som ble behandlet ved Oslo universitetssykehus fra 2023 til 2021.
Ved vaktpostlymfeknute-teknikk injiseres et fargestoff som går med lymfebanen og som lyser opp eventuelle kreftceller.
– Å gjennomføre et robotassistert inngrep med vaktpostlymfeknute er et skånsomt kirurgisk inngrep og kirurgisk presisjonsmedisin fordi man bruker kikkhullsteknikken, og fordi man kun fjerner den lymfeknuten med størst sannsynlighet for spredning, kjent som vaktpostlymfeknuten, sier Bjerre Trent til HealthTalk.
Les mer: Vaktpostlymfeknute-teknikk med robot gir lavere kostnader og bedre helse hos kvinner med livmorkreft, HealthTalk 08.03.24