–  Jeg er utrolig takknemlig for å få muligheten til å bli operert før det bryter ut, sier hun.

Mye kreft i familien

Elins mor døde av brystkreft rett etter at hun passerte 50. I ettertid kom det frem at moren også hadde hatt underlivskreft og gjennomgått kirurgi og behandling for dette. Noen år etter morens død ble også bestemoren rammet av brystkreft. Dette fikk Elin og søsteren til å begynne å ane at det var noe som ikke stemte. Det viste seg også at det var mange med brystkreft bakover i slekten til bestemor.

– Etter at bestemor fikk kreft kom vi med i et forskningsprosjekt på Radiumhospitalet i 1999. Da fikk jeg tilbud om å fjerne brystene uten at det ble gjennomført ytterligere tester. Men jeg var midt i ammingen med minstemann og følte ikke at tiden var inne. Når tanten min nylig fikk brystkreft og én av hennes døtre testet positivt så tenkte jeg imidlertid at nå er det på tide å ta tak i dette!

Rask omstilling

Både Elin og søsteren testet seg i år. Søsteren er ikke bærer av genet.
– Det var ingen tvil hos meg, jeg ville ha svar, samtidig kjente virkelig på klumpen i magen når jeg satt sammen med forskeren.
Selv om det var en tøff beskjed å få, så følte Elin seg allikevel godt rustet til å takle vissheten om at hun hadde testet positivt. Hun stilte seg raskt inn på å gjøre det hun kunne for å forebygge kreft.

–  Jeg er enormt takknemlig for at jeg får mulighet til å redusere faren for å dø fra mine barn og at jeg får være tilstede for de lenger enn moren min fikk være for meg.

Jeg har gjort det jeg kan!

Etter den å få bekreftet at hun var bærer av BRCA2 i februar gikk det raskt videre til Drammen sykehus for samtale og påfølgende operasjon i april. Elin er fornøyd med oppfølging hos både Avdeling for medisinsk genetikk på Rikshospitalet og ved sykehuset.
– Nå venter jeg bare på å få fjernet brystene. Jeg vil bare få det gjort og bli ferdig med det. Med historikken i vår familie så er det ikke noe å lure på, det er et kun tidsspørsmål før jeg ville rammes av brystkreft. Når jeg får fjernet brystene så har jeg gjort det jeg kan for å bli en gammel dame!

Barna skal testes

I sommer skal Elins to barn på 20 og 22 år teste seg. Det at hun som deres mor bærer på et gen som utsetter barna for risiko er hennes største bekymring. Hun ser derfor frem til at de får testet seg.
– Det er en trygghet i å vite at om én av de viser seg å være bærere så vil hyppig oppfølging og forebyggende behandling kunne sikre de fra å bli syke.

Arvelig kreft: BRCA1 og BRCA2

BRCA1 og BRCA2 er arveanlegg  der medfødt genfeil  forårsaker arvelig bryst og eggstokkreft.

Les mer om fakta rundt BRCA1 og BRCA2.