Gjennom flere år hadde Alexandra hatt celleforandringer, hun hadde gjennomgått flere koniseringer, og disse førte til slutt til at hun måtte fjerne livmor. På det tidspunktet hadde hun fått de barna hun skulle ha og slo seg til ro med situasjonen. I desember 2007 kjente hun brått en kul på høyre side på magen.

Fikk ikke time hos fastlegen

–   Den føltes som en tennisball og jeg ble jo bekymret. Men det nærmet seg jul og først tenkte jeg at jeg får se an og bestille time hos legen etter hvert. Men så vokste kulen og da ringte jeg til fastlegen med en gang. Hos fastlegen fikk jeg beskjed om at de hadde det travelt og spørsmål om jeg kunne være gravid … men, jeg har jo fjernet livmor forklarte jeg!

Alexandra fikk time i slutten av januar. Da julen kom var kulen vokst så mye at hun hadde problemer med å spise, hun ringte fastlegen gjentatte ganger gjennom romjulen, men de kunne ikke ta henne imot.

–  Når januar kom så det ut som jeg var gravid i sjette måned. Da ringte jeg legen som hadde fjernet livmoren min på sykehuset og forklarte situasjonen. Jeg fikk beskjed om å komme inn på sykehuset samme dagen.

Måtte opereres umiddelbart

På sykehuset ble det raskt slått fast at dette dreide seg om en svulst og kort tid senere fikk Alexandra konstatert eggstokkreft. Legen som hadde behandlet Alexandra tidligere var svært tydelig – hun måtte opereres umiddelbart.

Operasjonen ble fulgt av flere cellegiftkurer. Noen uker senere ble hun oppringt av fastlegen som lurte på hvordan det gikk med henne.

– Jeg hadde jo skiftet fastlege på det tidspunktet. Hvordan jeg ble møtt og at jeg overhodet ikke ble tatt på alvor alle de gangene jeg kontaktet fastlegen gjorde at jeg følte meg helt hjelpeløs og at jeg begynte å tvile på meg selv, kanskje det ikke var så alvorlig med kulen jeg hadde?  At fastlegen ringte i etterkant, var invaderende og overskridende på en måte.

Er kreftfri

I dag er Alexandra kreftfri og frisk. Kreftbehandlingen var en stor påkjenning og det tok mange år før hun fant tilbake til sitt gamle jeg.

– At jeg ble frisk er jo ikke til å tro! Jeg var heldig, fordi det var ikke spredning, men jeg har tenkt mye på hva som hadde skjedd dersom jeg ikke hadde tatt kontakt med legen min på sykehuset. Det er utrolig viktig at helsepersonell tar deg på alvor. Ofte har man jo en tendens til å bagatellisere symptomer selv, da er det ekstra viktig at de som skal hjelpe deg IKKE gjør nettopp det.

Kjenn etter

Årlig rammes 1700 kvinner av en form for gynekologisk kreft i Norge. I 2021 var 345 av disse pasienter med livmorhalskreft – kreftformen som kan avdekkes ved en livmorhalsprøve. Livmorhalsprøve er altså ingen forsikring for å utelukke andre former for gynekologisk kreft.

I 2021 rammet eggstokkreft 531 kvinner. Dette er en kreftform som ofte har få eller diffuse symptomer, og som typisk oppdages sent. Hele 70 prosent av kvinnene som får diagnosen eggstokkreft har spredning når diagnosen stilles.

Gynkreftforeningen oppfordrer sterkt alle kvinner om å kjenne etter, oppsøke lege og kreve en undersøkelse dersom man merker forandringer i underlivet.

Ta kjennetter-testen - den tar kun 60 sekunder