Utsatt HPV-avgjørelse: Vi krever ny vaksine - og opphentingsprogram for de som har fått den gamle
Årlig rammes 50 kvinner livmorhalskreft forårsaket av HPV-typer dagens HPV-vaksine ikke gir beskyttelse mot. ‒ Nå kan ikke valget av ny HPV-vaksine utsettes lengre, og valget må bli Gardasil 9, som en samlet legestand anbefaler. I tillegg må det gis et tilbud om en ekstra vaksinedose med Gardasil 9 til de ungdommene som bare har fått den gamle vaksinen, sier Gynkreftforeningens leder Siri Berg.
Hvert år rammes 48 kvinner av livmorhalskreft forårsaket av HPV-typer som kun Gardasil 9 beskytter mot, og hele 2 100 kvinner får høygradige celleforandringer forårsaket av HPV-typer som kan forebygges med Gardasil 9.
– Dette er tall som taler for seg selv! Vi stiller oss uforstående til at norske helsemyndigheter bruker så lang tid på å ta en beslutning i valget mellom HPV-vaksinene. Til syvende og sist så er dette kun et kostnadsspørsmål, sier Siri Berg, leder i Gynkreftforeningen.
I desember meldte DMP (Direktoratet for medisinske produkter) at avgjørelsen om hvilken HPV-vaksine helsemyndighetene skal velge til barnevaksinasjonsprogrammet blir utsatt til midten av januar. Dette er andre gang spesialistgruppen for HPV-vaksineanbudet ber om utsettelse.
Gir anbefaling om å kjøpe Gardasil 9 privat
Både Gynkreftforeningen og en rekke fageksperter er åpne om at foreldre til barn og unge, som blir vaksinert med Cervarix, anbefales å gis én dose med Gardasil 9 i etterkant, for å sikre best mulig beskyttelse.
– Dette er et tema vi får svært mange henvendelser om. Det er mange foreldre som søker informasjon og vi anbefaler konsekvent å supplere med en dose Gardasil 9 dersom barna har fått to doser Cervarix i barnevaksinasjonsprogrammet. Denne dosen skal gis minimum seks måneder etter at siste dose med Cervarix er gitt, men det gjør ingenting om det har gått lengre tid, forklarer Astrid H. Liavaag, overlege PhD og forsker ved gynekologisk avdeling på Sørlandet Sykehus i Arendal.
– Dette opptar helt klart mange, og er noe vi får mange spørsmål om. Det er overhodet ikke greit at foreldre er usikre på om barn og ungdom er godt nok ivaretatt i vaksinasjonsprogrammet, sier Siri Berg i Gynkreftforeningen.
Bidrar til klasseskille
Én dose Gardasil 9 koster i overkant av 1 600,- kroner. Dersom du som voksen ikke er vaksinert, og ønsker å fullvaksineres med vaksinen kommer kostnaden opp mot 5 000,- kroner, fordi du da vil ha behov for tre doser. Per i dag må kostnaden betales av egen lomme.
– Dette fører til et klasseskille blant norske barn og unge. Er det virkelig slik vi skal ha det i Norge? Nå må spesialistgruppen og helsemyndighetene gå i seg selv og ta inn over seg de enorme ringvirkningene det vil ha, for hele samfunnet, dersom de velger å fortsette med Cervarix, sier Berg.
– Slik det er i dag så er vi på god vei mot et tydelig klasseskille som fører til forskjellsbehandling, usikkerhet og i verste fall kreftsykdom forårsaket av andre HPV- typer enn 16 og 18, sier Liavaag.
Dessuten fører det til flere kontroller hos spesialist som igjen fører til mindre kapasitet på poliklinikkene og kostnader forbundet med dette. Å velge Cervarix fører derfor til økte utgifter på lang sikt.
Riktig avgjørelse må tas!
Leder i Gynkreftforeningen er opptatt av at helsemyndighetene må lytte til fagpersonene som i lang tid har krevd et vaksinebytte.
– Helsemyndighetene står overfor et viktig valg som kan ha stor betydning for fremtidig forebygging av livmorhalskreft og andre HPV-relaterte kreftformer, sier HPV-ekspert Sveinung Wergeland Sørbye.
Hvert år får rundt 6 000 kvinner behandling for forstadier til livmorhalskreft. Av disse skyldes 47 prosent HPV type 16 og 18, mens 35 prosent skyldes HPV type 31/33/45/52/58. Dette tilsvarer 2 100 kvinner som vil dra nytte av den utvidede beskyttelsen Gardasil 9 tilbyr. For livmorhalskreft diagnostiseres omtrent 300 kvinner årlig. Av disse skyldes 73 prosent HPV type 16 og 18, mens 16 prosent skyldes HPV-type 31/33/45/52/58. Med Gardasil 9 kan opptil 48 ekstra tilfeller av livmorhalskreft forebygges årlig.
– Valg av Gardasil 9 vil gi en bredere beskyttelse for kommende generasjoner, noe som kan spare flere kvinner fra sykdom og omfattende behandling, noe som igjen gjør Gardasil 9 til en verdifull investering rent samfunnsøkonomisk og for folkehelsen. Å velge den beste tilgjengelige vaksinen er ikke bare et spørsmål om å beskytte mot flere HPV-typer, men også et uttrykk for at vi prioriterer kvinners helse og fremtid, sier Wergeland Sørbye.
Dagens vaksine, Cervarix, beskytter kun mot HPV type 16 og 18, som står for 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene.
Gardasil 9 beskytter mot syv høyrisiko HPV-typer, som står for 90 prosent av tilfellene av livmorhalskreft. Dette er HPV-typer 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58. Disse gir også beskyttelse mot andre HPV- virus sykdommer som kjønnsvorter både i ytre kjønnsorgan og skjede.
Gynkreftforeningen har, siden FHI vedtok å bytte til Cervarix i 2017, krevd at dagens HPV-vaksine må byttes ut med Gardasil9, som dekker flere HPV-typer og gir en bedre beskyttelse mot HPV-relaterte sykdommer, kreft inkludert.
Tekst: Rannveig Øksne