Stortingsdebatt om HPV-vaksinen
Vi følger med! 14. november er det duket for en spennende debatt på Stortinget om hvilken HPV-vaksine som skal velges.
Debatten rundt valg av HPV-vaksine til barnevaksinasjonsprogrammet er stor. Fagmiljøene ved sykehusene og Gynkreftforeningen har lenge krevd at Norge må bytte vaksine fra Cervarix til Gardasil9.
Nå har også stortingspolitkerne kastet seg inn i debatten. KrF-leder Olaug Bollestad sendte 9. september inn et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. Her spurte hun: Hva vil statsråden gjøre for at norske barn skal få tilgang på den beste vaksinen mot HPV i barnevaksinasjonsprogrammet?
I sitt svar avsluttet Vestre med å skrive: Jeg er trygg på at vi fortsatt vil ha et godt vaksinasjonsprogram uavhengig av resultatet fra anbudsprosessen.
25. oktober sendte Erlend Svardal Bøe fra Høyre inn en interpellasjon til helse- og omsorgsministeren, her spør han blant annet: Hva tenker statsråden om at fagfolk vil ha en vaksine som gir bredere beskyttelse, men som også gir lavere screeningbelastning for kvinner?
Dette betyr at det nå bli debatt på Stortinget.
Anbudet på HPV-vaksine ble lyst ut tidligere i høst, tilbudsfristen for leverandørene var 28. oktober 2024, og tildelingen skal være klar i løpet av november.
Les mer: Stortingspolitikere med HPV-krav til helseministeren - nå blir det debatt, HealthTalk, 29.10.24
Ny anbudskonkurranse for HPV-vaksine er lyst ut, Sykehusinnkjøp, 18.09.24
Fakta om HPV
Humant papillomavirus (HPV) er en virusgruppe som består av mer enn 200 ulike typer virus. Cirka 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. Hvis man ser bort fra livmorhalskreft, er det estimert at det er omtrent 200 tilfeller med HPV-relatert kreft årlig, hvorav cirka 100 tilfeller hos menn.
Det er 6,5 prosent av kvinner i alderen 34-69 år som har en pågående HPV-infeksjon og dermed positiv HPV-test når det deltar i Livmorhalsprogrammet. HPV type 16 og 18 utgjør 25 prosent av alle HPV-infeksjoner, men er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. HPV type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 er til sammen årsak til 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.
Fakta om Gardasil 9
Gardasil 9 beskytter mot HPV-type 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58.
HPV-type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58 er til sammen årsak til 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft. Vaksinen dekker dessuten to HPV-typer (6 og 11) som er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter.
De fleste land som hadde Gardasil har byttet til Gardasil 9. Norge byttet fra Gardasil til Cervarix.
Gardasil 9 vs Cervarix
Siden 2009 har jenter i syvende klasse fått tilbud om vaksinering med Gardasil, men i 2017 byttet FHI til vaksinen Cervarix. Høsten 2018 fikk også gutter i syvende klasse tilbud om vaksinering. Norge skiller seg ut, de fleste land som tilbyr HPV-vaksinering i barnevaksinasjonsprogrammet, har valgt Gardasil 9. Protestene mot valget av Cervarix har vært store, men fem år senere har FHI fortsatt ikke gått tilbake på sin avgjørelse. Et av argumentene FHI trekker frem er at beskyttelse mot kjønnsvorter blir vektet mindre enn beskyttelse mot kreft, og de mener at de to vaksinene er helt like i beskyttelse mot kreft.
– Når man ser på hva denne vaksinen faktisk beskytter mot, så ser vi at Cervarix beskytter i veldig stor grad mot de HPV-typene som kan gi kreft i Norge, sa leder for barnevaksinasjonsprogrammet i FHI, Margrethe Greve-Isdahl til NRK 19.10.2021.
Cervarix beskytter altså mot to HPV-typer, som står for 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene, mens Gardasil 9 beskytter mot syv høyrisiko HPV-typer, som står for 90 prosent av tilfellene av livmorhalskreft. Store deler av fagmiljøet er uenige i valget FHI har tatt, deriblant Norsk gynekologisk forening.
I 2021 hadde vaksineringen en dekningsgrad på over 90 prosent. Slik programmet med screening og vaksinering er i dag, vil Norge være nede i under 4 per 100 000 tilfeller med livmorhalskreft i 2039.