Stort engasjement under debatten vår!
Vi er svært godt fornøyde med debatten vi arrangerte under Arendalsuka om Kvinnehelserapporten og oppfølging av gynkreft. Leder Siri Berg var tydelig i sitt budskap: - Vi finner oss ikke i at Norge har en mindre ambisiøs strategi for utryddelse av livmorhalskreft enn våre naboland. Vi finner oss ikke i at vi mangler ressurser for et helhetlig og nasjonalt tilbud for oppfølging av senskader og vi finner oss ikke i at forskning på gynkreft nedprioriteres.
13. august inviterte Gynkreftforeningen til debatt under Arendalsuka, med både fageksperter og politikere.
Vårt medlem Vibeke Øvrebø var på plass og delte sin historie om det å bli rammet av eggstokkreft, langdryg utredning og egne erfaringer med helsevesenet, hvor hun blant annet måtte gå privat for å få behandlingen hun hadde behov for.
- Jeg tror at ingen politikere ønsker at vi skal ha et todelt helsevesen, men vi har et system som gjør at praksisen faktisk blir sånn, og det er ikke bra.
Christine Meyer, leder av Kvinnehelseutvalget og byrådsleder i Bergen, satt ord på nettopp at kvinnehelse har lav status og at det blir gjort for lite, samt at sykdommer som rammer under beltestedet ofte har ennå lavere status. Hun refererte til Kvinnehelserapporten hvor det ble påpekt behovet for mer sammensatt kompetanse for å møte kvinner, som vil kunne bety mulighet for tidligere diagnostisering blant annet ved sykdommer med diffuse symptomer, som for eksempel eggstokkreft.
Manglende satsning på gynkreftforskning var et sentralt tema i debatten.
- Gynkreft er det som det forskes minst på og som det bevilges minst penger til, sa Ingvild Vistad, seksjonsoverlege på Kvinneklinikken i Kristiansand.
Nedleggelsen av Nasjonale kompetansetjeneste for gynekologisk kreft ble diskutert.
- Kompetansetjenesten burde vært bygd opp videre, ikke lagt ned, og per i dag vet vi ikke hva som skjer videre, sa Siri Berg.
Se hele debatten her: