Radiumhospitalet: Ny leder for gynkreft
1. januar gikk Ane Gerda Zahl Eriksson fra å være overlege til å bli leder for gynekologisk seksjon på Radiumhospitalet. – Det er en stor endring. Først og fremst gir dette større muligheter til å være med på å påvirke hvordan vi skal drive gynkreftfaget fremover.
I tillegg til en stor flytteprosess, fra det gamle Radiumhospitalet til det nye, så har det også være en omorganisering ved hele sykehuset, seksjon for gynekologisk kreft inkludert.
– Å gå inn i denne rollen på dette tidspunktet er spennende, men byr også på en del ekstra utfordringer. I ny organisasjonsstruktur er det fortsatt en del rutiner som må falle på plass. Som du sier har vi ventelister som har oppstått i forbindelse med flyttingen og omorganiseringen. Dette er noe vi nå jobber med å ta igjen. Rent kapasitetsmessig kan vi behandle like mange pasienter som tidligere, og etter hvert også flere. Vi jobber nå målrettet med å se på hvordan vi kan organisere og forbedre oss på best mulig måte, slik at riktig pasient får riktig behandling til riktig tid.
Generasjonsskifte
Zahl Eriksson ser frem til ansvaret hun nå har fått.
– For meg personlig er dette en stor endring, men også en svært spennende mulighet. Mer ansvar gir også mer innflytelse til å påvirke hvordan vi skal organisere driften og hvordan vi skal drive faget fremover. Vi står også i et generasjonsskifte. Vi må være gode på kunnskapsoverføring fra seniorer til yngre kolleger slik at de kan bidra inn med kunnskap, engasjement og samtidig utfordre gamle vaner som også bidrar til å drive faget fremover.
Her på det nye Radiumhospitalet er vi nå organisert i en ny kreftkirurgisk avdeling (KKA) hvor alle kirurgiske spesialiteter er samlet. Dette er noe jeg har erfaring med fra tidligere arbeid i USA, og som jeg ser på som en stor styrke for oss. Mellom de kirurgiske spesialitetene ligger det store muligheter for synergier. Som eneste seksjon i KKA som også driver med medikamentell behandling er det viktig for oss at dette arbeidet også løftes frem. De siste årene har det skjedd en stor utvikling innen medikamentell- og målrettet behandling. Som leverandører av både kirurgisk og medikamentell behandling, er vår seksjon særlig godt egnet til å gi persontilpasset behandling hvor vi kombinere modaliteter til det beste for kvinner med gynekologisk kreft.
Rollen som leder for seksjonen innebærer utvilsomt mer administrasjon for Zahl Eriksson, men det er mulighetene som driver henne.
– Det å få muligheten til å være med på å stake ut kursen videre for gynkreft, ikke bare her på Radiumhospitalet, men for Helse Sør Øst og tildels også nasjonalt, er svært spennende. Samhandling med kolleger utenfor eget sykehus er helt nødvendig. Vi er privilegerte som har et robust gynkreftmiljø i Norge med mange dyktige kolleger som bidrar til at vi kan gi god behandling også der hvor pasientene bor. Nasjonalt og internasjonalt samarbeid, bedre pasientseleksjon, innføring av nye behandlingsmetoder, utvikling av kirurgiske metoder og indikasjoner, kompetansehevning, igangsetting og videreføring av kliniske forskningsprosjekter – dette er alle områder jeg ser frem til å jobbe med, med pasienten i sentrum. Det skjer mye på gynkreftområdet og jeg er svært positiv til tiden som kommer.
Tekst: Rannveig Øksne