Hva kan oppdages på en gynekologisk undersøkelse?
Hva er forskjellen på en underlivsundersøkelse hos fastlege og gynekolog, når bør fastlegen henvise videre, og hvilke gynekologiske kreftformer kan oppdages på en gynekologisk undersøkelse? Torbjørn Paulsen, gynekolog og overlege ved Oslo Universitetssykehus, oppklarer.
Hvilke undersøkelser kan utføres hos fastlegen?
– Det det varierer noe, noen fastleger gjør mye, de tar gynekologiske undersøkelser, tar celleprøver og noen gjør også ultralyd, men da utvendig. Fastleger skal ikke utføre innvendig ultralyd.
Hva er forskjellen på undersøkelse hos fastlege og gynekolog?
– Gynekologer har en annen forståelse av hva som skjer i underlivet, både gjennom utdannelsen og ved at de har mer erfaring. De utfører også flere, og mer avanserte undersøkelser, samt vaginal ultralyd via skjeden.
Når skal fastlegen henvise til gynekolog?
– Det er vanskelig å sette helt klare kriterier, men hovedbudskapet er at alle leger skal ta alle pasienter på alvor. Generelt sett kan vi si at i alle tilfeller der fastlegen tar celleprøve og det oppdages HPV virus og celleforandringer, så skal de henvise videre. Blødninger etter endt overgangsalder skal henvises videre. Når det kommer til eggstokkreft så er dette en vanskelig diagnose, fordi symptomene er vage tidlig i forløpet, og heller ikke nødvendigvis kommer symptomene fra underlivet, men pasienter med tilbakevendende symptomer fra buken skal henvises videre.
Kan gynekologisk kreft oppdages av en gynekolog under en underlivsundersøkelse?
– Ja, i noen tilfeller, men langt fra alltid. Ved blødninger etter endt overgangsalder skal det tas en såkalt pipelle-prøve fra livmoren, samt gjøres en ultralyd. Ofte vil gynekologen se at det er en fortykkelse i slimhinnene, som er en indikasjon, men det vil være patologen som undersøker pipelleprøven, som sitter på fasiten om dette er livmorkreft eller ikke. Med tanke på eggstokkreft kan en gynekolog oppdage tumorer på eggstokkene ved gynekologisk undersøkelse og innvendig ultralyd, men det vil ikke være tilstrekkelig for å sette diagnosen eggstokkreft. Pasienten må undersøkes videre på sykehuset med flere undersøkelser og CT. Vi ser også pasienter med diffuse smerter, som kvalme, oppblåsthet, eller smerter høyere opp i magen, der eggstokkene ser normale ut, men som har eggstokkreft.
Hva med livmorhalskreft og vulvakreft?
– En svulst på livmorhalsen oppdages ved gynekologisk undersøkelse, ofte oppdages denne kreftformen etter funn ved HPV prøve og deretter biopsi hos gynekolog. Ved vulvakreft vil synlige sår, fortykket hud, ofte med pigmentforandringer, eller kuler være en indikasjon for gynekologen på at dette kan være kreft. Gynekologen tar da vevsprøve og henviser deretter pasienten til videre utredning ved sykehuset.
Vil rutinemessig underlivsundersøkelse hos gynekolog være en garanti for å avdekke gynekologisk kreft?
– En rutinemessig gynekologisk undersøkelse, én gang per år, er ikke uvesentlig, men gir dessverre heller ingen garanti. Det er fortsatt viktig at kvinner kjenner etter og går til legen dersom de merker endringer i underlivet.
Særlig eggstokkreft er vanskelig å oppdage tidlig, og vi kan ikke ta CT av alle kvinner heller. I England er det gjort større studier på screening for eggstokkreft, blant annet en studie hvor 200 000 kvinner har deltatt. Det ble tatt ultralyd og blodprøve, uten at forskerne klarte å bevise at dette bidro til økt overlevelse på gruppenivå. Et slikt screeningprogram vil kreve enormt med ressurser, samt vil være mye mindre effektivt enn screeningprogrammet for livmorhalskreft, fordi vi per i dag ikke har gode nok screeningmetoder for å avdekke eggstokkreft.
#kjennetter
Kjennetter er Gynkreftforeningens slagord, med dette håper vi å bidra til at kvinner blir oppmerksomme på endringer i kropp og underliv, og at de oppsøker lege og krever en undersøkelse ved endringer, smerter eller ubehag. Symptomer på gynkreft kan være mange forskjellige, og ofte er disse også diffuse. Noen gynkreftformer gir dessuten få eller ingen symptomer tidlig i forløpet, og er derfor ekstra vanskelig å oppdage. Informasjon som bidrar til å øke kunnskap om alle former for gynekologisk kreft utgjør en svært stor del av vårt kommunikasjonsarbeid.
Vi oppfordrer alle kvinner til å kjenne etter og oppsøke lege ved endringer i underlivet.
Ta vår kjennetter-test, den tar kun 60 sekunder.