
Livmorkreft
Livmorkreft utgår fra slimhinnen inne i livmorhulen. Denne krefttypen rammer stort sett kvinner som har kommet i overgangsalderen, men man kan også få livmorkreft mens man fremdeles har menstruasjon.
Jorun fikk livmorkreft
Sommeren 2018 ble Jorun Nilsen Stallemo (60 år) diagnostisert med livmorkreft. Selv om hun er takknemlig for at det, tre år senere, ikke er tegn til tilbakefall, så preger kreftdiagnosen og behandlingen hun har vært gjennom, livet i stor grad.

Kjenn etter: Unormale blødninger skal alltid utredes for kreft

Fikk livmorkreft som 21-åring
Artikkelen har fri gjenbruk. Vil du sitere denne artikkelen?
Det er forskjellige celletyper som kan føre til livmorkreft. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen kan virke stimulerende på livmorkreft.
Årlig rammes om lag 720 norske kvinner av livmorkreft. Gjennomsnittsalder ved diagnosetidspunkt er 65 år.
Noen av de vanligste symptomene ved kreft i livmoren er:
- Blødning fra livmor via skjeden etter overgangsalder
- Pusslignende eller vandig utflod
- Blødninger mellom menstruasjoner, eller ekstra kraftig menstruasjon, hos yngre kvinner som ikke er i overgangsalderen
- Postmenopausal livmorbetennelse
- Mentruasjonslignende smerter
Hvis du opplever symptomer bør du ta kontakt med legen din for henvisning til gynekolog. Gynekologen kan i tillegg til å gjennomføre en vanlig gynekologisk undersøkelse også gjøre ultralyd for blant annet å se på tykkelsen av livmorslimhinnen din. Ved mistanke om livmorkreft kan gynekologen ta en vevsprøve fra livmorslimhinnen Denne undersøkelsen kan gjøres uten narkose på legekontoret. Hvis det ikke lar seg gjøre å ta en slik vevsprøve, er en gynekologisk undersøkelse i lett narkose viktig for å bekrefte diagnosen. Prøvene sendes til analyse for å finne ut av hvilken type kreftcelle det dreier seg om.
Andre undersøkelser: MR av bekkenet for å kartlegge sykdomsutbredelse i livmor og i bekkenet. CT av mage, bekken og lunger gjøres for å vurdere om det er spredning.
Kreft i livmoren er delt inn i følgende stadier:
- Stadium I: Svulsten er kun lokalisert i livmorhulen.
- Stadium II: Svulsten har vokst ned i livmorhalsen.
- Stadium III: Svulsten har vokst gjennom livmorveggen til støttevevet omkring, til eggstokkene og til skjeden, eller det er spredning til lymfeknuter i bekken eller buken.
- Stadium IV: Svulsten har vokst inn i urinblæren, inn i endetarmen, eller den har spredt seg til andre steder i kroppen.
Behandlingen av livmorkreft avhenger av sykdomsutbredelse og type kreftceller.
I de fleste tilfellene vil livmoren bli fjernet ved operasjon. Da det kvinnelige kjønnshormonet østrogen kan virke stimulerende på livmorkreft fjernes som regel eggstokkene samtidig. I rundt 5% av tilfellene er det dessuten spredning til eggstokkene, og derfor vil de oftest fjernes samtidig. Det kan være aktuelt å fjerne lymfeknutene i bekkenet og langs hovedpulsåren.
Dersom en operasjon ikke er en egnet behandling gis cellegift eller strålebehandling i stedet. Av og til gis disse også som tilleggsbehandling etter operasjonen. Celletype, utbredelsen av svulsten og hvor dypt inn i livmorveggen den har vokst, avgjør om tilleggsbehandling er nødvendig.
Siden sykdommen kan være avhengig av østrogen, bruker man noen ganger såkalt endokrin behandling. Enten bruker man det andre kvinnelige kjønnshormonet, progesteron, som kan virke hemmende på kreftsykdommen eller en medisin som hemmer omdannelsen til østrogen i kroppen (aromatasehemmer).
Når du er ferdig med behandlingen din skal du kontrolleres etter nasjonale retningslinjer. Kontrollene kan forgå hos gynekolog ved lokalsykehuset ditt, eller hos privat gynekolog.
Kontroll-intervallene er som følger:
Første og andre året: Kontroll ca hver 3 måned.
Fra 3. til og med 5 året: Kontroll ca hver 6 måned.
Etter 5 år: Kontroll årlig.
Det er viktig å oppdage et eventuelt tilbakefall, da behandling av dette kan gi gode resultater. Pasienter som har fått kirurgisk behandling følges opp med gynekologisk undersøkelse, ultralyd og celleprøve fra bunnen av skjeden. For de som har mottatt strålebehandling vil en slik celleprøve ikke være hensiktsmessig og disse pasientene følges opp ved gynekologisk undersøkelse.
Vi kjenner i dag ikke til årsaken til sykdommen, men man har identifisert noen risikofaktorer:
- Overvekt
- Diabetes
- Langvarig bruk av østrogener uten gestagenpåvirkning
- Sen overgangsalder
- Få eller ingen barnefødsler
- I familier med arvelig tykktarmskreft (HNPCC) har kvinnene med nedarvet mutasjon i DNA-reparasjonsgener økt risiko.
- Det finnes en økt risiko for utvikling av livmorkreft hos kvinner som mottar Tamoxifen-behandling ved brystkreft
P piller som inneholder både østrogen og gestagen kan redusere risikoen for å utvikle livmorkreft i betydelig grad. Det samme gjelder hormonspiral som inneholder gestagener.
Ved behandling mot kreft i livmor vil du kunne oppleve følgende seksuelle komplikasjoner:
- Kunstig overgangsalder og lystproblemer
- Skjedetørrhet
- Infertilitet
- Fantomsmerter
- Skjedeforkortelse
- Samleiesmerter
- Nedsatt elastikk og arr
Uansett i hvilken grad du opplever komplikasjoner er det ikke uvanlig at det tar tid før du får overskudd til å interessere seg for sex igjen. Dette er ofte fysisk, hormonelt og/eller psykisk betinget, og kan skyldes den store belastningen du har vært gjennom og at du er sliten. Ta tiden til hjelp, vær tålmodig med deg selv og din partner og vær åpen om problemene. Begynn tidlig med å jobbe med dette. Prat med partner, sexolog eller rådgiver og lær deg mer om hjelpemidler du kan bruke, eksempelvis glidekrem og vibrator.
Kirurgi, medikamentell behandling og stråleterapi gir bivirkninger i varierende grad. Både kroppens celler og organfunksjoner kan påvirkes av kreftbehandlingen. Bivirkningene vil variere fra person til person, din alder og allmenntilstand før og under behandlingen.
Du kan oppleve tretthet, dårlig matlyst, håravfall og dersom eggstokkene er operert bort/ute av funksjon kan du komme i tidlig overgangsalder. Bivirkninger etter cellegift kan være kvalme, anemi (lav blodprosent) eller at benmargsfunksjonen påvirkes.
I tilfeller der eggstokkene fjernes eller settes ut av funksjon vil det føre til en brå overgangsalder hos kvinner som ikke er i denne fasen enda. Dette er en prosess som normalt skjer over lang tid, der man mister hormonene som produseres i eggstokkene.
- Ved mindre østrogen produserer slimhinnene mindre slim, noe som kan gjøre samleie smertefullt.
- Det at man mister testosteronproduksjonen fører til at man mister «driven», og da vil mange merke fall i sexlyst og generell lyst til å være aktiv. Du vil kanskje oppleve færre seksuelle drømmer og ingen lyst på sex, men vil fremdeles ha behov for nærhet.
Gynkreftforeningen har laget en brosjyre om livmorkreft, den kan du laste ned under, eller bestille kostnadsfritt i posten, enten du selv er rammet av gynekologisk kreft, er pårørende til en med gynekologisk kreft, eller er helsepersonell og ønsker å dele ut brosjyrene til pasienter på sykehuset eller legekontoret der du jobber.
Send en bestilling til vårt sekretariat: [email protected] – husk å oppgi adresse & antall.
Last ned brosjyren her: Til deg som har livmorkreft
Å leve med Livmorkreft
Livmorkreft -innføring av immunterapi Jemperli
I januar sa Beslutningsforum ja til immunterapien Jemperli for pasienter med avansert eller tilbakevendende livmorkreft.
Ny studie om livmorkreft
En ny britisk studie gjort ved universitetet i Bristol, har forsøkt å finne linken mellom kvinners kroppsvekt og utviklingen av livmorkreft.
Jorun fikk livmorkreft
Sommeren 2018 ble Jorun Nilsen Stallemo (60 år) diagnostisert med livmorkreft. Selv om hun er takknemlig for at det, tre år senere, ikke er tegn til tilbakefall, så preger kreftdiagnosen og behandlingen hun har vært gjennom, livet i stor grad.
Oversikt kliniske studier
Slik får du oversikt over tilgjengelige kliniske studier i Norge.
Eve døde av livmorkreft
– Jeg snakker med henne hver dag, og sengen hennes står fortsatt oppredd, forteller Dag Winding -Sørensen. Han mistet sin kone, Eve Winding-Sørensen, 9.mai i år. Hun døde av livmorkreft etter en 3,5 års lang sykdom.