Hvordan skal du ha overskudd til sex når kroppen din har vært gjennom beintøff kreftbehandling og radikal kirurgi, og hvordan skal du få tilbake et godt kroppsbilde når kroppen er full av arr, organer som mangler og du lever med flere stomier? Katrine Kopperud Eriksen (50 år) har funnet sin vei, og i samlivet med mannen Øivind Eriksen har de i enighet definert hva som er nærhet dem.
Løp KK-mila 3.september i Oslo for Gynkreftforeningen. Meld deg på nå og få kr 100,-i rabatt på startkontingenten - i tillegg går kr 100,- uavkortet til støtte for Gynkreftforeningen!
Selv om Ekspertpanelet totalt sett fikk en markant økning av henvendelser i fjor, så er det det store antallet av henvendelser fra gynkreftpasienter som skiller seg ut.
Når man har opplevd tilbakefall, føler man seg aldri helt trygg, ifølge Lisbeth Westergren.
– Erfaringen gjør at jeg kan sette meg inn i situasjonen på en helt annen måte enn for eksempel helsepersonell kan, påpeker hun om likepersonrollen.
For over 30 år siden ble Ragnhild Tombre Bjørnebekk (76) rammet av sarkom i livmor. På det tidspunktet fikk hun beskjed om at kun 10 prosent lever lenger enn ett år, heldigvis møtte hun en lege som ikke var av samme oppfatning og som mente at dette var en sykdom med langt mer individuelle forløp.
– Etter over 50 biopsier og utallige operasjoner så har jeg har blitt min egen ekspert. Jeg vet hvor viktig det er med oppfølging av samme lege, min behandler må kjenne meg og min historie. Med min diagnose så har jeg vært nødt til å ta ansvar for mitt eget underliv, sier Tone Nikolaisen (43 år) fra Stavanger.
– Det var helt tilfeldig at kreften ble oppdaget hos meg. Jeg var på en rutineundersøkelse i 2018, og takker egentlig vanene jeg hadde fra meg fra Østerrike for at svulsten på eggstokken min ble oppdaget så tidlig, forteller Stefanie Wüstner, 38 år.
Sommeren 2018 ble Jorun Nilsen Stallemo (60 år) diagnostisert med livmorkreft. Selv om hun er takknemlig for at det, tre år senere, ikke er tegn til tilbakefall, så preger kreftdiagnosen og behandlingen hun har vært gjennom, livet i stor grad.
I denne korte filmen forklarer overlege ved Kvinneklinikken på Akershus unviversitetssykehus, Ala Jabri Haug, hva som skjer på en ordinær gynekologisk undersøkelse med livmorhalsprøve og ultralyd.