Vitaminer, mineraltilskudd, tran eller andre næringsstoffer i konsentrert form er kosttilskudd. Kreftpasienter opplever ofte å få råd om at enkelte kosttilskudd kan lindre symptomer, eller gjøre kroppen mer motstandsdyktig mot kreftsykdommen. Fakta er at noen kosttilskudd, spesielt høydosetilskudd, kan gi økt risiko for kreft, forverre kreftsykdom eller forringe behandling.

Tilskudd må vurderes av lege

– Jeg opplever at mange pasienter tar kosttilskudd fordi de er bekymret for at de ikke spiser så bra eller nok mat som de ønsker. Dette anbefales ikke. Dersom man har et variert matinntak så trenger man ikke tilskudd, sier Andersson.

Bilde av Joanna Andersson

Joanna Andersson, klinisk ernæringsfysiolog på Radiumhospitalet.
Foto: Vardesenteret


Riktignok kan enkeltpersoner ha behov for tilskudd, for eksempel dersom de har et vekttap eller spiser ensidig kost. For eksempel for pasienter som har diaré over flere uker så kan det være behov for tilskudd.

– Men da er det svært viktig at dersom man skal ta tilskudd, så må dette vurderes av legen. Dette gjelder også for friskmeldte pasienter, forklarer ernæringsfysiologen.

Andersson anbefaler kreftpasienter som tar medisiner eller er i kreftbehandling om å gi beskjed til behandlende lege og eventuelt klinisk ernæringsfysiolog dersom man tar kosttilskudd, selv om man selv kan tenke at tilskuddet ikke utgjør noen fare.

Antioksidanter forverrer kreftsykdom

I 2014 gjorde Martin Bergö, professor i molekylær medisin ved Karolinska Institutet i Stockholm, en svært viktig oppdagelse; nemlig at antioksidanter forverrer eksisterende kreftsykdom. Gjennom sine studier har han og hans forskergruppe bevist at antioksidanter akselererer utviklingen av både lungekreft og malignt melanom (føflekkreft) hos mus. Etter å ha studert mekanismene som ligger bak akselerasjonen anser Bergö att det er mye som taler for att antioksidanter forverrer også andra kreftformer slik som bryst-, prostata- og tykktarmskreft.

Bilde av Martin Bergö

Martin Bergö, professor i molekylær medisin ved Karolinska Institutet i Stockholm 

– Antioksidanter er bra for alle celler, det gjelder også kreftceller. Antioksidanter forårsaker ikke kreft, men dersom man har en kreftsvulst og spiser mye antioksidanter risikerer man å hjelpe svulsten med å vokse og spre seg.

Hvilke råd har du til kreftpasienter når det gjelder inntak av antioksidanter? 

– I Sverige anbefaler Livsmedelverket* og Cancerfonden* at kreftpasienter spiser mye grønnsaker og frukt, dette kan lett misoppfattes og få noen til å tro at et stort inntak av for eksempel blåbær, grønnkål og paprika er bra. Men det er ikke slik at jo mer du spiser – jo bedre er det, her handler det om dosering og å finne en balanse. Kreftpasienter bør ikke innta store mengder antioksidanter, verken gjennom kosten eller som kosttilskudd. Det er nemlig fort gjort å ende opp på en dose som hjelper kreftcellen, og det må unngås. Jeg stiller meg forøvrig svært kritisk til markedsføringen av kosttilskudd med antioksidanter til kreftpasienter, noe som jeg mener er uetisk.

Livsmedelverket er Sveriges ekspert- og sentrale kontrollmyndighet innen alt som omhandler mat og drikkevann, det tilsvarer en slags kombinasjon av Mattilsynet og Helsedirektoratet i Norge.

*Cancerfonden tilsvarer Kreftforeningen i Norge.

Antioksidanter

Antioksidanter beskytter cellene i kroppen mot frie oksygenradikaler (stoffer som kroppen produserer når den forbrenner oksygen). Kroppen klarer å kvitte seg med en del av disse stoffene, men dersom det blir for mye av de kan det føre til skader på cellene i kroppen (oksidative skader). Antioksidanter kontrollerer altså mengden frie radikaler i kroppen. Kroppen produserer antioksidanter selv, i tillegg får vi antioksidanter fra det vi spiser. Eksempler på matvarer som er rike på antioksidanter er blåbær, sitrusfrukter, grønnkål, valnøtter, solsikkefrø, kakao, rødvin og kaffe.