Kjører Finnmarksløpet for gynkreftsaken

Publisert: 8. mars 2019

9.mars står Jan Kåre Heiberg (37) og åtte huskyhunder på startstreken til det legendariske Finnmarksløpet. Målet for løpet er ikke personlig seier, men å samle inn penger til forskning på livmorhalskreft og å promotere Gynkreftforeningen og kampanjen Kjenn etter.

Vel den egentlige motivasjonen springer ut i å gjøre noe for sin kjære kone Marthe Vildåsen (34) som fikk livmorhalskreft i 2015. Selv om hun har vært gjennom to tilbakefall er hun fullt med i teamet rundt mannen og vil selv være med i bobilen som følger han gjennom løpet med forsyninger og støtte.

– 2015 ble jeg syk første gang. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde vært så flink til å ta celleprøver, men da jeg fikk symptomer som blødninger var jeg bevisst på å kjenne etter og oppsøke lege fort. Jeg fikk blødninger utenom menstruasjonen og gjerne når jeg var i bevegelse. De kom litt uten noe som helst forvarsel. Derfor gikk jeg rett til privat gynekolog. Det er jeg glad for i ettertid. Her ble det tatt vevsprøve og så biopsi. Det gikk raskt uten å måtte veien om fastlege, venting og henvisning videre. Dessverre viste prøvene at jeg hadde livmorhalskreft, sier hun.

Giftet seg

Etter fire runder med cellegift, 48 stråledoser og syv uker på Radiumhospitalet så alt ut til å ha gått bra. Marthe er utdannet ernæringsfysiolog og gikk tilbake til jobben som kokk på Gjøvik sykehus.

– De mente at det så veldig bra ut så kort tid etter. Vi hadde snakket om det før, men nå ble det et spark bak. I 2016 giftet vi oss, sier Jan Kåre. Bryllupsreisen ble planlagt til USA, og noen uker før avreise skulle hun til ettårskontroll hvor det skulle bli tatt CT for første gang etter at behandlingen var ferdig.

– Jeg hadde ingen symptomer, og var ikke redd for at jeg var syk igjen. Det var et sjokk å få vite at kreften var tilbake. Nå i lymfer bak lungene. Bryllupsreisen ble avlyst og ny behandling startet. Nå med cellegift og Avastin. Jeg var en av de siste som fikk denne medisinen for livmorhalskreft før den ble tatt av for fremtidige pasienter. Det synes jeg er helt forkastelig, og jeg er så glad for at Gynkreftforeningen jobber for at alle som kan ha nytte av denne behandlingen skal få det, sier Marthe.

Etter at cellegiftkurene var over, samlet gode venner inn penger til dem slik at de kunne dra på en ny bryllupsreise. Nettopp denne viljen til å samle inn penger har inspirert dem ytterligere, og nå har da startet en innsamling knyttet til Jan Kåres deltakelse i Finnmarksløpet. Målet er å samle inn flere 100.000 kroner til forskning på gynekologisk kreft.

Hunder og livsstil

En ting har nemlig dette paret til felles, og det er interessen for hunder og friluftsliv. Jan Kåre driver et eventfirma som tilbyr lavvoutleie og sledeturer i villmarken med blant annet hunder. Det er blitt en livsstil, og de er begge engasjert i dette. De har begge drevet med hundekjøring, og da Finnmarksløpet bla arrangert i mars i år, hadde Jan Kåre meldt seg på for første gang.

– Løpet strekker seg over 57 mil over Finnmarksvidda. Med 8 bikkjer og full utpakning, er det en ganske krevende tur. Jeg bestemte meg for å kjøre for Marthe. Det var en drivkraft for å greie det. Jeg hadde brutt minst fem ganger hadde det ikke vært for det. Da jeg syntes som mest synd på meg selv, tenkte jeg på henne. Da jeg var ved Altaelven og hadde ti kilometer igjen, så var det det fineste noen gang jeg hadde gjort. Og jeg bestemte meg for å kjøre neste år også, sier Jan Kåre.

Mye oppmerksomhet

Hundemiljøet er et tett miljø, og hvor alle bryr seg om hverandre. Da historien om Jan Kåre og Marthe spredte seg, var det mange som lurte på hvordan de kunne hjelpe til. Derfor blir Jan Kårs deltakelse i 2019 dedikert til Marthe og kampen mot livmorhalskreft.

– Jeg fikk et tilbakefall til i år. Det er tredje runden nå og jeg kjenner at jeg er sliten. Bikkjene har holdt meg opp. De har gjort at jeg har kommet meg på tur. Når formen var bra og jeg var under behandling, kjørte jeg i skauen på firhjuling sammen med bikkjene. Det har gitt både motivasjon og styrke. Jeg skjønner at kreften har kommet for å bli. Derfor vi vil gi til forskning. Kanskje finnes det et håp der ute, sier hun.

Innsamlingen deres skal gå til kreftforskning, men samtidig vil de bidra til å markedsføre arbeidet Gynkreftforeningen gjør.

– Jeg synes det er viktig at Gynkreftforeningen har en kampanje for å få kvinner til å gå til lege raskt nok når de kjenner på symptomer. Tidlig oppdagelse av kreften er viktig. Samtidig er det bra at dere kjemper for at nye medisiner skal bli tilgjengelig så raskt som mulig for pasienter som trenger den. Det er virkelig noe vi vil støtte opp om, sier Marte.

– Under løpet vil jeg og hele teamet vårt bære Gynkreftforeningens logo, og vi vil bidra med informasjon om arbeidet dere gjør, sier Jan Kåre.

Gynkreftforeningen vil følge paret på våre nettsider, og vi heier på dem begge to.