Gunhild Næss er en ung gynkreftpasient og sexologistudent. Med bloggen «Gunzilla» ønsker hun å hjelpe, inspirere og formidle kunnskap om sykdommen og seksualitet.

Maktesløsheten var stor da sykepleieren kom innom rommet, litt rød i toppen, med en brosjyre om sykdom og seksualitet, og ymtet frempå at sexlivet og seksualiteten hennes nå ville forandre seg til det verre. Men dette kunne de snakke mer om siden.

– Jeg fikk et inntrykk av at dette ikke var noe man kunne snakke om, noe det heller aldri ble. Jeg var singel på denne tiden, og begynte å tenke; hvem ville vel ha en dame som ikke kan ligges med? Noe som jeg fikk et inntrykk av at sykepleieren mente. Ganske kjapt begynte jeg å se for meg et liv som enslig og ensom. Jeg følte meg bunnløst maktesløs, forteller Gunhild.

Et ensomt liv

Da hun på grunn av magesmerter ble innlagt et halvt år senere (smerter som siden viste seg å komme av cøliaki), møtte hun en person som skulle forandre livet hennes og synet på sex.

– Det var en sykepleier som studerte til å bli sexolog. Hun ga meg rom for å snakke om seksualitet, og det føltes som en befrielse. Jeg hadde sett for meg et ensomt liv, men hun oppfordret meg til å dra ut og prøve. Jeg skjønte at det går an å ha et bra sexliv til tross for hva man har vært gjennom som gynkreftpasient. Og jeg bestemte meg for å studere sexologi, noe som føles ekstra givende med vissheten om at jeg kan hjelpe mange der ute med min erfaring.

– Hva tar du med deg fra sexologistudiene som kan være nyttig for gynkreftrammede?

– Jeg vet om alle hjelpemidler man kan ta i bruk, er klar over hvordan kroppen fungerer og hvordan man kan vri tankene til det positive når det kommer til seksualitet!

Finner nye nytelsessoner

Gunhild oppfordrer alle strålebehandla damer til å bruke dilatorer på grunn av fare for arrvev og sammenvoksinger. Og påpeker at det finnes mange produkter man kan bruke for å bli våtere ved ønske om penetrering. Samtidig er det viktig å huske på at penetrering bare er en bitteliten del av det å ha sex.

– Ta i bruk klitrois, som er et fantastisk nytelsesorgan med 8000 nerveendinger! Til sammenligning har penis 4000, mens skjeden bare har 2000 nerveendinger. Oppe i skjeden er det m.a.o nesten ingen nytelse.

Gunhild påpeker at også klitorisk kan ta skade av stråling, men det finnes mange alternativer til nytelse. Sensualitetstrening er øvelser man kan gjøre alene eller sammen med partner.

–­ Når man er operert i underlivet kan det være vondt å få noe opp i skjeden, og man må bruke lenger tid. Ofte er samleieforbud en del av sensualitetstreningen. Da skal man i stedet finne nye nytelsessoner og bli trygge på hverandre som par, uten å føle press på penetrering. Man skal ikke kimse av hudkontakt, det å vise kjærlighet gjennom nærhet. Det er utrolig viktig særlig med en sykdom som er et stort inngripen på underlivet.

Etterspurt kunnskap

Erfaringen hun bærer på som gynkreftpasient, har allerede blitt etterspurt og Gunhild foreleser bl.a for sykepleierstudenter på Universitetet i Stavanger.

– Jeg vil de skal skjønne hvor viktig det er at de faktisk snakker om det de er pliktig til i møte med gynkreftpasienter. Seksualitet er tett knyttet til identitet. Da nytter det ikke å bare få slengt en brosjyre etter seg.

Gunhild ser frem til å jobbe som sexolog. I mai er hun ferdig med utdannelsen, inntil videre sprer hun kunnskap gjennom bloggen sin Gunzilla.no

– Mens sex er noe du gjør, så er seksualitet noe du er! Den handler om følelsene og holdningene til egen kropp. Opplevelsen av å føle seg attraktiv og kvinnelig. Den handler om mestring og aksept. Den er en iboende kraft som bidrar til god helse og livskvalitet i alle livsfaser.Jeg ønsker å jobbe for at andre i min situasjon skal slippe å måtte oppleve samme sorg som det jeg følte den gang. Alle er vi seksuelle og ingen må noen gang få dette fratatt!