Tar vare på sensualiteten

Publisert: 15. desember 2017

Å ta vare på sensualiteten og det intime er kjempeviktig når lysten på samleie ikke er tilstede. Etter god hjelp fra sexologen har Jeanette Hoel sluttet med å kle på seg før hun går til sengs, og hun og ektemannen er blitt flinkere til å ta på og ta vare på hverandre.

‒ Dette er så viktig at du bare er nødt til å være med på å fortelle om det, sier Jeanette Hoel til sin kjære John-Christian Vinæs. Vel vitende om at hun som leder av Gynkreftforeningen har stukket hodet frem mange steder og vært åpen om seksuelle utfordringer både på TV og i aviser. Nå er det Afrodites tur, og hun tar med ektemannen for å vise at sensualiteten er en viktig del av samlivet selv om seksuallivet kanskje ikke er blitt slik som de hadde tenkt seg.

‒ Vi fikk en gang et tips av sexolog Randi Gjessing om at det er viktig å flørte med hverandre ved for eksempel enkel berøring. Tro det eller ei men litt fjortisflørting funker.

Det gir faktisk litt spenning i hverdagen, sier Jeanette.

‒ Ja, og i stedet for å bare sitte i hver vår stol er det alltids hyggelig å sette seg ved siden av hverandre i sofaen. Det skjer jo selvfølgelig ikke hver dag, men sånn i ny og ne. Det gjør det vel også at kvelden blir mer intim. Nærhet er viktig, sier John-Christian.

De to mener at det styrker nok også intimiteten at de går på konserter og restauranter i sammen, kjører små bilturer alene og ikke minst kan ta seg en tomannsfest hvor de synger, danser, ler og har det gøy.

‒ Positive aktiviteter skaper en eller annen form for intimitet. Nå er kanskje ikke vi helt riktig kloke, men det fungerer, sier Jeanette og ler.

Mange måter å være intim på

‒ Vi er åpne ovenfor hverandre og ja, det finnes flere måter å være intim på, selv om den normale funksjonen ikke er der. Berøring og nærhet er stikkordet. Det gikk dessverre noen år fra jeg ble syk og til vi fikk hjelp hos sexolog. Et tilbud om sexolog skulle vært noe vi hadde kommet til mye tidligere, sier Jeanette.

Hun har brukt lang tid på å få opp selvtilliten knyttet til egen kvinnelighet og kropp

‒ Jeg hadde en tendens til å pakke meg inn i mye klær når vi skulle legge oss. Det var «trygt» å gjemme seg langt under dynen.  Heldigvis går det bedre nå, selv om jeg fortsatt jobber med å bli tryggere på meg selv. Og da er det så bra at jeg har John-Christian som hjelper meg og er utrolig tålmodig. Han kunne aldri ha hjulpet meg om vi ikke var åpne om dette begge to. Så løsningsordet for oss har nok vært og er åpenhet, sier hun.

Ville tatt med partneren

I etterpåklokskapens tindrende klare lys er det mye Jeanette skulle ønske hun hadde gjort annerledes da hun ble syk. Spesielt skulle hun ønsket at hun hadde vært flinkere til å bruke den berømte staven slik at hun hadde unngått de sammenvoksingene og smertene hun i dag sliter med i skjeden.

‒ En ting med dette er det fysiske, men også det mentale hadde vært viktig å få jobbet med. Her burde John-Christian vært med. Han burde vært med i samtalene med legene og også fått informasjon om hvor viktig det er å stimulere skjeden for å unngå skadene som strålingen har gitt meg. Hadde vi allerede der vært åpne om dette, hadde vi også forstått hverandre bedre, sier Jeanette.

 

 

 

 

 

Underlivskreft medfører ofte endret seksuell funksjon. Vet du at lege kan rekvirere gode, kostnadsfrie hjelpemidler hvis du opplever nedsatt seksuell funksjon, inkontinens eller ønsker smertelindring uten bivirkninger? Quintet AS har leveringsavtale med NAV og Helseforetakene.