La seksuallivet blomstre

Publisert: 15. desember 2017

Helsearbeidere må bli flinkere til å snakke åpent om seksuelle utfordringer gynkreftpasienter kan møte. For mange vil der være unaturlig å ha sex midt i sykdomsforløpet, men erfaring viser at de som ikke kommer tilbake til et normalt og godt seksualliv får økte psykiske plager senere i livet.

Gyneklogisk sykepleier og spesialist i sexologi, Anita Paulsen, ved Sørlandet sykehus i Kristiansand påpeker at seksuallivet blir berørt av alle typer kreft, men at det naturlig nok er ekstra utsatt for gynkreftpasienter hvor kreften rammer de seksuelle organene direkte.

– Jeg husker så godt hva en pasient sa til meg en gang; ”Det var ingen som sa at vi IKKE kunne ha samleie etter operasjonen. Men det var ingen sa at vi KUNNE HA det heller. Jeg skulle ønske noen sa noe!” I kvinnens utsagn lå det så mye sårhet og savn etter den varme og nærhet sex kan gi. Vi må huske på at seksualitet er en integrert del av ethvert menneskes personlighet, men samtidig skal vi være klar over at sex er mye mer enn samleie. Det finnes både hjelpemidler og hjelp å få for de som sliter med seksualiteten. For mange er dette vanskelig å snakke om. Derfor bør kreftpasienter kreve at helsevesenet tar disse problemstillingene opp med dem, og vi som helsearbeider må bli mye flinkere til selv å sette problemstillingen på dagsorden, mener Anita.

Hun viser til forskning som sier at det er de parene som fortsetter å ha et seksualiv ut i fra de former som er mulig under behandlingsperioden som også best klarer å gjenoppta et normalisert seksualliv etter kreftsykdommen. Anita tenker tilbake på sin pasient som følte savnet av at noen tok opp de seksuelle utfordringene med henne og partneren.

– Hun sa; ”Jeg føler at jeg har mistet mannen min! Han har aldri vært av den typen som har pratet om alt mulig, spesielt ikke når ting ble for følsomme. Før jeg ble syk, hadde vi et godt sexliv. Det høres kanskje rart ut, men det var litt av limet i forholdet. Når det er borte, er det liksom ingenting der mer.”

Varierende komplikasjoner

Gynekologisk kreft rammer de seksuelle organene direkte, og eventuelle komplikasjoner kan variere med hvor kreften har rammet og hvilken behandling man har fått.

– Kirurgi gir sår og arr og i noen tilfeller fjerning av kroppsdeler som er en naturlig del av den seksuelle akten. Fjerning av eggstokker betyr også at kroppens hormonbalanse blir endret. Andre komplikasjoner som tørr skjede, trøtthet og smerter ved berøring kan komme av stråling, og behandling med cellegift kan føre til kvalme og nedsatt følsomhet. Selv om du er rammet av en eller flere av disse komplikasjonene betyr ikke det at seksuallivet må stoppe opp. God dialog med partneren din er viktig. Vi må også huske på at en del partnere kan miste lysten på sex på grunn av det som har skjedd med kvinnen deres. Dette er også en reaksjon som helsevesenet må ta mer alvorlig, sier Anita.

Hjelp å få

Anita tror at noe av det viktigste en kvinne som er rammet av gynekologisk kreft kan gjøre i forhold til seksualitet er å snakke åpent om dette med sin partner og helsepersonell. Hun påpeker at det er viktig at også de som for tiden ikke har en partner finner noen å prate med om dette.

– Seksualitet og kreft har i alt for lang tid vært tabubelagt. Vær åpen om dine følelser overfor den du er sammen med. Hvis du er singel vil det også være viktig at du forbereder den du er i ferd med å innlede et forhold til på hva du har vært gjennom. Hvis noen blir skremt vekk av dette så er de kanskje ikke en person du skal satse på likevel, men jeg tror de færreste vil reagere negativt på om du er åpen om et slikt intimt tema. Det viser at du gir dem tillit. Jeg tror heller ikke dette er noe man trenger å bruke lang tid på. Hvis du er ute etter en såkalt ”one night stand” så er heller ikke det til hinder for de som har vært rammet av gynekologisk kreft. Kreftrammede kvinner har rett til og mulighet for å ha det samme seksuallivet som alle andre kvinner, forteller Anita.

Teknikker og hjelpemidler

Anita tror at mange seksuelle problemer er knyttet til psyken og mangel på lyst. For mange par vil det være viktig å snakke med noen sammen om dette.

– Det viktigste er at man får veiledning og rådgiving. Det er ikke snakk om terapi selv om du er i kontakt med for eksempel en sexolog. Et av tiltakene jeg har mest tro på er det som kalles sensualitetstrening. Det bidrar til at paret lærer seg å utforske kroppen og de erogene sonene til hverandre uten at det er snakk om samleie. Samleie skal tvert i mot være forbudt i en periode hvor man driver med sensualitetstrening. Dette er både morsomt og deilig, oppfordrer Anita.

Videre forteller hun at det finnes en rekke hjelpemidler som kreftrammede vil ha stor glede av.

– Mange er plaget av skjedetørrhet, og her er noe så enkelt som en vannbasert glidekrem til stor hjelp. Hvis følsomhet er nedsatt vil en vibrator som gir en ekstra stimulans være et godt hjelpemiddel. For noen vil enkelte samleiestillinger medføre smerte. Det betyr ikke at man skal la være å ha samleie, men tvert i mot kan man utforske andre stillinger. Ofte vil kvinnen ha det best hvis hun får sitte øverst fordi hun da i større grad selv kan ha kontroll på bevegelsene. Den gode gamle boken Kama Sutra viser en rekke samleiestillinger som det kan være vel verdt å utforske. Også Kreftforeningen har en oversikt over anbefalte stillinger på sine sider, sier Anita.

Dildo på rekvisisjon

Kvinner som har fått strålebehandling i skjeden kan ha fare for å få sammenvoksninger fordi slimhinnene er blitt skadet. For disse vil det være viktig å ha samleie så fort som mulig for å motvirke at dette skjer. Alternativt kan de bruke en glasstav eller dildo.

– Dildoer kan fås i ulike størrelser slik at man kan øke størrelsen etter hvert. Innkjøp av seksuelle hjelpemidler på dette området er også dekket av NAV. Det finnes et eget skjema for dette, men det er et krav til at det er gynekolog eller urolog som spesialist som rekvirer dette, sier Anita.

Fysioterapi mot muskelkramper

Noen ganger kan henvisning til andre spesialister være viktig for at seksuallivet skal fungere. En av spesialistfunksjonene Anita synes er aller viktigst er fysioterapeuter.

– Noen har fått slike spenninger i muskulaturen at de spenner seg med en gang. Fysioterapi vil hjelpe på dette, og forklarer du problemet ditt så vet fysioterapeuten hva som trengs av behandling, sier Anita.

Gir helsegevinst

Hun synes det er et tankekors at helsepersonell er blitt flinkere til å snakke om døden enn om sex som er kjernen i livslyst og glede.

– Vi er blitt godt skolert i å vite hva som er risikoen med sex. Helsegevinstene har vi derimot bare så vidt begynt å se på. Flere undersøkelser viser derimot at de positive bieffekten av sex er betydelige. Et godt seksualliv gir økt selvfølelse og mindre grad av depresjon. Forskning viser også at samleie mer enn to ganger per uke gir økt immunologisk effekt og at de som er seksuelt aktive har mindre smerter, sier hun.

Hun er samtidig opptatt av at sex ikke må bli et mål i seg selv, og hun er nøye på å ta avstand fra det som mange oppfatter som det overseksualiserte samfunnet.

– Det viktigste er at de som lever i et parforhold pleier parforholdet. Fokuser på nærhet og tenk at seksualitet er mer enn samleie. Le sammen og senk ambisjonene, men nøl ikke med å be om hjelp hvis dere føler at noe kunne vært bedre, oppfordre Anita Paulsen.

 

Underlivskreft medfører ofte endret seksuell funksjon. Vet du at lege kan rekvirere gode, kostnadsfrie hjelpemidler hvis du opplever nedsatt seksuell funksjon, inkontinens eller ønsker smertelindring uten bivirkninger? Quintet AS har leveringsavtale med NAV og Helseforetakene.