Jordmødre er en ressurs i forebygging av gynekologisk kreft

Publisert: 27. april 2017

– Vi tenker at jordmødre er en god kilde til informasjon i forhold til gynekologisk kreft og at de er en viktig ressurs for å fange opp blant annet flere kvinner innenfor minoritetsgrupper som ikke tar celleprøver i dag, sier Jeanette Hoel, leder av Gynkreftforeningen.

Høyres landsmøte vedtok nylig at de går inn for gi jordmødre større ansvar i forhold til kvinnehelse, blant annet gynekologiske kontroller med celleprøver. Gynkreftforeningen støtter Den norske jordmorforening som er opptatt av at kvinner skal ha mulighet til å velge hvor hun vil ta celleprøven. Hovedsaken er at flest mulig kvinner faktisk tar celleprøve eller oppsøker jordmor, gynekolog eller fastlege dersom hun kjenner etter og merker at ikke alt er som det skal i underlivet.

– Gynkreftforeningen mener at jordmødre er en ressurs som bør utnyttes for å gi kvinner et bredere tilbud, slik at flere tilfeller av gynekologisk kreft kan forebygges, sier Hoel.