Robotkirurgi gir økt livskvalitet

Publisert: 20. mars 2017

På Radiumhosptialet mangler det utstyr for robotkirurgi, dette medfører blant annet at gynkreftpasienter må gjennom kompliserte åpne inngrep.

Helsepersonell er enige i at robotkirurgi gir bedre livskvalitet i etterkant. Men kun 1 av 4 gynkreftpasienter får dette tilbudet ved Radiumhospialet.

Gynkreftforeningens Siw-Kristin Gundersen Haugseth og Tonje Becher Bjerklund stilte opp på Kveldsnytt 12.mars, de viste frem arrene sine og fortalte om sine forskjellige behandlingsløp. Siw-Kristin ble operert med et åpent inngrep, mens Tonje ved hjelp av robotkirurgi. Smerter og rehabilitering i etterkant er to vidt forskjellige historier.

– Fordelen med robotkirurgi er at for mange av de kvinnene som er rammet av gynekologisk kreft kan slippe åpen kirurgi, noe som tilsier at rehabiliteringsprosessen blir lettere i etterkant, sa Jeanette Hoel til NRK Nyheter under demonstrasjonen av roboten på Radiumhospitalet denne uken.

Se hele klippet med Gynkreft-lederen