Gynekologen svarer

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg oppdage at jeg eventuelt har underlivskreft tidligst mulig?

Har du unormale blødninger, utflod eller diffuse smerter i underliv eller mage som ikke går over skal du be om en gynekologisk undersøkelse. Undersøkelsen vil kunne avkrefte eller bekrefte din mistanke om at noe ikke er som det skal være. Det kan være et godartede problem, forstadier til kreft eller påvisning av kreft.

Den gynekologiske undersøkelsen må være grundig. Legen skal se på de ytre kjønnsorganene og sjekke at det ikke er tegn til infeksjon eller sår eller noe annet unormalt i skjedeåpningen. Så skal legen inn i skjeden med et spekel (et instrument for å åpne skjeden slik at legen kan se inn i skjeden med sitt eget øye). Her skal legen se på skjedeveggen, og legen skal ta celleprøve fra livmorhalsen. Det er viktig å se etter infeksjoner som for eksempel skyldes HPV-virus som kan gi økt sjanse for celleforandringer. Ved en grundig undersøkelse skal legen også kjenne på livmoren ved å gå inn med ene hånden i skjeden og den andre hånden på magen. Legen skal også kjenne på eggstokkene ved å føle ut til sidene på livmoren.

På den måten kan en eventuell finne og behandle forandringer tidlig.

Hvor lenge må eller skal jeg vente på svar på prøver som er tatt hos legen?

Er det mistanke om kreft er det viktig at legen sender vevsprøver, celleprøve eller blodprøve fort av gårde til undersøkelse og at legen sier til laboratoriet at det er viktig å få raskt svar.
En henvisning til gynekolog enten privat eller til sykehuset, skal da gjøres umiddelbart slik at du skal slippe å vente for lenge på videre utredning og behandling.

Hvilke undersøkelser gjøres på sykehuset eller hos spesialist i forhold til det som er gjort hos fastlegen?

Utvidet prøvetakning med spesialinstrumenter og ultralyd og eventuelt spesielle røntgenundersøkelser og blodprøver for videre vurdering og behandling.

Finnes det god behandling av underlivskreft?

Ja, det finnes mye bedre behandling for alle typer underlivskreft nå enn før, og jo tidligere vi får startet behandling, desto bedre.

Jeg lurer på om det er sjeldent at en 25 – åring får livmorhalskreft?

Det er svært sjelden at 25 åringer får livmorhalskreft. Derfor begynner ikke «screening» av unge kvinner (innkalling til celleprøve hvert 3 år) før ved 25 års alder. Imidlertid ser vi at flere unge får infeksjoner med HPV-virus ( human papiloma viruset) som kan gi celleforandringer senere. Derfor ønsker vi å vaksinere alle 12 årige jenter mot dette viruset.

Jeg er en kvinne på 30 som har fått innvendig og utvendig stråling og cellegift for livmorhallskreft. Hvordan kan jeg finne ut om jeg trenger hormoner eller ikke? Kan jeg sjekke om jeg har en liten smule sjanse til å få barn?

En kvinne som har gjennomgått både ytre og indre strålebehandling 30 år gammel trenger vanligvis hormoner for å ha det bra og for å forhindre beinskjørhet. Ble eggstokkene skjermet under strålebehandlingen er det mulig at de er i bra funksjon likevel. Hormonprøver uten 1 måned bruk av hormoner (FSH og LH) vil kunne vise dette, men det kan bli ubehagelige overgangsplager uten og ikke så greit å leve med. Du kan ha egg i eggstokkene som fortsatt fungerer men problemet er livmoren som er bestrålt. Jeg tror dessverre derfor at en graviditet vil være umulig. Jeg synes du skal ringe gynekologen som behandlet deg og få en samtale om hvordan og hvor mye bestrålingen du fikk og konsekvensene av den. Det er individuell behandling av denne sykdommen i din alder.

Hvor lang tid etter operasjon for livmorhalskreft er det vanlig med oppfølgingssamtale/kontroll? Hvem møter jeg der?

Første kontroll er etter ca 4-6 uker hos operatør. Deretter kontroll hos den samme eller evt. en annen hver 3 måned i 1 år, hvert halvår nest år og senere årlig i noen år litt avhengig av hvilket sykehus du sogner til

Jeg hadde operasjon for forstadiet på livmorhalskreft grad 3, når kan jeg og min partner ha sex igjen?

Det blir en sårflate på mormunnen etter den lille operasjonen hvor det danner seg arrvev som må få ro til å gro. Du skal derfor helst ikke ha karbad, svømmebassengsbad eller sex på 1 måned.

Jeg aborterte i 3.måned før jeg fikk påvist celleforandring. Har dette sammenheng med celleforandringen?

Celleforandringene forklarer ikke aborten du hadde. Flertallet av alle spontanaborter skyldes utviklingsfeil hos fosteret

Jeg har akkurat vært inne til utskrapning og prøvetagning. Hvor langt tid tar det før jeg får svar på disse? Skal fjerne livmor så fort svaret på prøvene foreligger.

Jeg skjønner du er spent på svar som kommer ca 10-14 dager etter utskrapning dersom ikke legen har sendt det som hasteprøve.  CITO eller hasteprøve får vi svar på innen 3 dager

Jeg har hatt utrolig vondt i magen eller i underlivet i flere måneder nå og legen har ikke funnet ut av dette. Har også blødd samtidig, mensen stopper ikke.

Takk for viktig spørsmål. Smerter i underlivet som ikke går over skal selv om fastlegen ikke finner noe henvises videre til gynekolog enten privat eller på sykehuspoliklinikken for nøyere undersøkelse inkludert ultralyd.

Jeg er bekymret over mye kløe og ubehag i form av stikkinger, men dette er tydligvis ikke sopp. Føler at skjedeveggen er «knudrete «. Har tidligere fått påvist kjønnsvorter. Er det vanlig å ha så mye plager?

Jeg tror ikke du har kreft i skjeden, og skjeden kan ofte kjennes litt knudrete innover når vi kjenner med fingeren. Fordi du har hatt kjønnsvorter tidligere som er forårsaket av virus som kan komme igjen mange år senere synes jeg du skal gå til fastlegen din som kan undersøke om det er kommet noe tilbake eller om utfloden som sikkert er helt ufarlig men plagsom kan behandles.

De to siste årene har jeg hatt mensen bare hver 2 måned. Jeg har innimellom smerter nederst ved magen, kan det være en cyste på eggstokken?

Uregelmessig mens i ung alder kan skyldes cyster på eggstokken på grunn av forsinket eggløsning, men helst en hormonell forstyrrelse. Vanligvis er det ikke vedvarende, men forbigående.Uansett alder skal du ha en undersøkelse hos fastlege eller gynekolog og det skal eventuelt tas hormonprøver og ultralyd av underlivet.

Jeg har en klump på innsiden av kjønnsleppen, hva kan det være?

En” liten klump” kan bare være en liten talgkjertel, kjønnsvorte , tegn på en betennelse eller noe annet. Ta kontakt med fastlegen din som kan undersøke deg  og gi deg råd om behandling.

Er operert for livmorhalskreft og spredning til skjede med påfølgende cellegift og strålebehandling. Har lymfeødem i bena, lysken og skambenet. Har smerter i skamben og trykk i blæra, er det normalt etter så lang tid?

Du har hatt omfattende og tøff behandling og det er dessverre en del som får plager som ikke går over uten at det trenger å være tegn på tilbakefall. Du har sikkert vært til kontroll hos gynekolog og fått henvisning til lymfødembehandling hos spesialfysioterapeut tidligere.  Når det gjelder trykket over blæra og smertene i skambenet  som har tilkommet ,skal disse undersøkes med MR av bekkenet  og CT lille bekken for å se at det ikke er tilkommet beinskjørhet  i beinsubstansen  og  evt. økning av lymfeknutene i bekkenet. Kikkertundersøkelse i blæra for å utelukke kronisk reaktiv betennelse etter strålebehandlingen kan også være aktuelt.

Du bør få en kontrolltime hos din gynekolog som vil kunne hjelpe deg videre med dine plager uansett hva som er årsaken.

Skal det ikke være likt over hele landet angående kontroller etter livmorhalskreft ? Kan man kreve kontroller årlig etter 5 år ?

Takk for viktig spørsmål.

Det er riktig at det i prosedyrene står at vi skal kontrolleres årlig etter 5 år til studier som pågår nå og ny veileder sier noe annet.

Det er også avhengig av type og utbredelse av kreften.

Se nettside i Oncolex og vis den når du ber om time.

 

http://www.oncolex.no/no/GYN/Diagnoser/Livmorhals/Prosedyrekatalog/OPPFOLGING?lg=procedureGroup

 

Lykke til

 

Vennlig hilsen

 

Astrid Helene Liavaag

Jeg hadde forstadiet på livmorhalskreft og fikk fjernet liten del av tuppen 2 ganger. Har ikke hørt noe etter siste gangen, som nå er 4 år siden. Hva gjør jeg?

Etter at du har tatt en bit av livmortappen på grunn av celleforangringer skulle du egentlig få brev om svar på vevsprøven , evt. ha en kontroll etter 3 mnd med celleprøve og så årlig i tre år for så å gå inn i det vanlige opplegget med prøver hvert 3 år igjen.

Ta kontakt med din fastlege som sikkert har fått svar fra sykehuset og lag en plan.

Det er ikke lett å kontrollere dette selv så ikke la være å gå til kontroll.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

 

Astrid Helene Liavaag

Når jeg utfører en fysisk krevende treningsøkt opplever jeg smerter i den ene siden av den nedre delen av magen, der eggstokkene ligger. Noen ganger får jeg også små blødninger, noen ganger brunt blod, andre ganger rødt. Hva kan dette være?

Det kan bare være eggløsningscyster som smerter når de er forstørret før eggløsning.

Likevel kan også disse vokse seg så store at de kan dreie på seg å gi smerter. De er jo ikke farlige men vonde.

Vedvarer smerter over en menstruasjon er det derfor viktig å få tatt en gynekologisk ultralyd hos en privatpraktiserende gynekolog eller henvises av fastlegen til en gynekologisk poliklinikk på sykehus.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

 

Astrid Helene Liavaag

Min mormor hadde eggstokkreft, derfor er jeg en smule redd for at også jeg kan være bærer av dette genet. Hvordan oppdages denne kreften?

Gentest ble før bare tilbudt de som hadde fått bryst eller eggstokkreft eller hadde to nære slektninger med sykdommen før 60 år.

Det er nå endret slik at en med en nær slektning kan bli tilbudt gentest. Jeg synes derfor du kan bli henvist til vurdering ved genetisk institutt så vil de si om de etter en skriftlig kartlegging eventuelt samtale  med deg vurdere risiko opp mot nødvendighet for å ta prøven.

Vennlig hilsen

 

Astrid Helene Liavaag

 

Jeg har fått påvist HPV, men vet ikke hvilket nr. Hvordan finner man ut at celleforandringer er kreft eller blitt kreft?

De som har HPV( virus)  type 16, 18, 31og 33 utvikler lettere celleforandringer igjen og må derfor følges opp oftere enn de uten.

Vevsprøver før og evt. ved  conisering  undersøkes av spesialist på dette( patolog) som  avgjør om celleforandringer fortsatt er det eller har utviklet seg til kreft.

Hva syns du om bruk av Activelle for oss som er kommet i overgangsalderen alt for tidlig etter livmorhalskreft ? Hvordan er det med stråling hvis man på ny skulle få påvist en eller annen kreftform ?

Ad 1: Activelle er den medisinen som vanligvis har best effekt på overgangsplager etter gynekologisk kreftbehandling så det er flott du er satt på det til du går i overgangsalder ca 50-52 år. Det kan også hende du trenger tilskudd av androgener( Testogel f.eks), men Activelle dekker ditt behov for progesteron og østrogener.

Ad 2: Etter stråling kan man få litt sammenvoksninger i bekkenet og mot tarm, men ikke så mye at det evt. skal være for vanskelig å operere i dette området senere.

Jeg har i lengre tid hatt smerter i underlivet, feks når jeg trykker forsiktig på kjønnsorganet (kjønnsleppene). Hva kan det være?

Smerter i underlivet kan ha mange årsaker.

Når det gjelder ytre kjønnslepper er smertene avhengig av alder , enten hormonelle faktorer eller lokale infeksjoner med sopp eller Gardnerella som er tilstede i området til vanlig men som av og til øker i tilstedeværelse. Hormonmangel kommer oftes i forbindelse med overgangsalder.

Likevel kan det også skyldes seksuelt overførte sykdommer som herpes, condylomer( HPV-virus) eller chlamydia.

Du bør derfor bestille time hos din fastlege som kan avklare dette.

Det er vanligvis ikke farlig, men skal sees på og eventuelt behandles.

Hvorfor utvikler livmorhalskreft seg hos noen kvinner?

Svaret baserer seg på den kunnskapen vi har i dag. Mer forskning trenges for å gi mer eksakt svar.

  1. En teori er at det er flere HPV virustyper vi ikke har kartlagt ennå som kan ha betydning for utvikling av livmorhalskreft.
  2. Kvinner kan bli smittet flere ganger og en prøve en gang er derfor kanskje ikke nok. Ubeskyttet sex dvs.  uten kondom ved partnerbytte kan gi ny risiko.
  3. Nedsatt immunforsvar lokalt i skjeden, men også generelt som f. eks ved stor belastning i livet generelt.
  4. Røyking nedsetter det lokale immunforsvaret på mormunnen
  5. Livmorhalskreft går igjen i noen familier. Kanskje er det et gen vi ikke har funnet ennå som kan være  en del av årsaken?

Lenger er vi ikke kommet for å løse gåten, men vaksinering av unge jenter og kanskje senere gutter sammen med celleprøver håper vi nesten skal utrydd denne sykdommen i framtiden. Finland har kommet veldig langt med det.

Jeg er 20 år og hadde nylig mensen i 1 måned før den endelig stoppet. Burde jeg sjekke meg hos en gynekolog?

Blødningsforstyrrelser kan ha flere årsaker, og trenger ikke være farlige. I din alder er det vanligvis en hormonell forstyrrelse som er årsaken. Nå vet jeg ikke om du bruker p-piller, men det gjør du sannsynligvis siden du har fast partner. Hvis du gjør det kan det å bytte p-pille være fornuftig. I første omgang ville jeg ha fått time hos fastlegen til en sjekk med gynekologisk undersøkelse og som eventuelt vil henvise deg videre til gynekolog hvis det er nødvendig.

 

Spør gynekologen